Arjen Gielen: “Ongelijke toegang los je niet op door hogere NHG-grens”

29 april 2021 Leestijd ± 6minuten
Arjen Gielen: “Ongelijke toegang los je niet op door hogere NHG-grens”

Grote groepen komen helemaal niet meer aan bod op de huizenmarkt. Arjen Gielen, voorzitter van de raad van bestuur van NHG, ziet dat starters veel minder gebruik kunnen maken van de regelingen. 

De grens voor Nationale Hypotheek Garantie staat nu op 325.000 euro. Een gemiddelde koopwoning kost ondertussen 385.000 - en voor dat bedrag valt in veel steden nauwelijks woonruimte te vinden. “NHG was altijd bedoeld voor lagere- en middeninkomens. Zij kunnen óf geen huis meer betalen, óf ze betalen zoveel dat ze niet meer in aanmerking komen voor NHG.” 

Het ophogen van de NGH-grens, bovenop de gebruikelijke stijging die is gebaseerd op de gemiddelde woningprijzen, is volgens Gielen geen goed idee. “Daar zouden juist de hogere inkomens van profiteren, voor hen is de NHG niet voor bedoeld. Bovendien zou dat de prijzen nog verder opdrijven - daar hebben de lagere inkomens al helemaal niets aan.”

De flink gestegen huisprijzen leiden volgens Gielen tot enorme ongelijkheid. “Als we dit als maatschappij niet snel aanpakken, groeit het onderscheid tussen de ‘haves’ en ‘have-nots’, degenen die al een koophuis hebben en degenen die niet kunnen kopen.” Volgens Gielen is de wal het schip al aan het keren. “Mensen kunnen het steeds slechter betalen. Op termijn is een correctie onvermijdbaar.”

Golf aan betalingsproblemen

Eerder kreeg NHG kritiek toen het een golf aan betalingsproblemen voorspelde. Daar is vooralsnog niets van te merken. Toch stelt Gielen dat hij niet onnodig aan de bel heeft getrokken. “Het voelt nu alsof de branding zich terugtrekt. Niemand heeft een glazen bol, maar het zou best kunnen dat het tij aan het keren is en er een golf van nog onbekende hoogte komt. Mocht dat gebeuren, dan zijn wij voorbereid.”

Gielen was bij de economische crisis van 2008 raadadviseur van de minister-president. “De economische crisis kwam in 2008 van binnenuit de economie. De crisis had een duidelijke oorzaak in hoe we onze financiën organiseerden. In vergelijking met toen, staat de economie er nu een stuk beter voor. Corona komt van buiten en raakt bepaalde sectoren als cultuur, reizen en horeca, terwijl anderen nergens last van hebben. Of sterker nog, door verminderde uitgaven flink kunnen sparen.”

De NHG-voorman voorziet dat er alsnog problemen kunnen ontstaan, de crisis is immers nog niet voorbij. “Mensen kunnen in betalingsproblemen komen, of merken dat het coronajaar ze blijft achtervolgen, ook als ze allang weer voldoende verdienen.”

Betalingsproblemen verwacht, sector komt met actieplan

Gielen verwacht betalingsproblemen voor mensen met flexibele contracten en voor degenen die werken voor bedrijven en instellingen die met noodsteun overeind worden gehouden. “Op een gegeven moment lopen de overheidsmaatregelen af. NHG probeert daarbij te helpen”, stelt Gielen. Eerder breidde het fonds de vangnetregeling uit, recent is het toetsinkomen voor ondernemers versoepeld. “Ondernemers hebben de eerste klap van de crisis opgevangen. Het zou oneerlijk zijn als ze daardoor jarenlang moeilijker op de woningmarkt terecht kunnen.”

De hypotheeksector is vanaf het begin van de crisis proactief geweest, zegt Gielen. “We hebben als sector direct gezegd: we zetten niemand het huis uit door corona. Daar kunnen we trots op zijn. Voor de golf die misschien nog gaat komen, leveren we maatwerk. In juni komt de sector met een actieplan met adviezen om de toegang tot de woningmarkt open te houden en om woningbehoud te realiseren als de betalingsproblemen toenemen. Die onderlinge samenwerking is essentieel.” 


Lees ook
Studieschuld naar BKR: minder papierwerk of juist een drempel?
Dilemma

Studieschuld naar BKR: minder papierwerk of juist een drempel?

De AFM doet in haar jaarlijkse wetgevingsbrief een nogal ingrijpende aanbeveling. De studieschuld moet voortaan geregistreerd worden bij het BKR, vindt de financiële toezichthouder. Hypotheekadviseurs zien dat niet zitten, zo blijkt uit een poll op deze site: 81,8% van de respondenten vindt het een slecht idee. 

Verkopen in de lift, koopsom door het dak, maar veel minder te koop
Cijfers & onderzoeken

Verkopen in de lift, koopsom door het dak, maar veel minder te koop

De Nederlandse woningmarkt is krapper dan ooit. Het aanbod blijft dalen - en vergeleken met een jaar geleden staat bijna een kwart minder huizen te koop. Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl houdt de woningmarkt nauwlettend in de gaten.

‘Je zit al vrij snel met de ouders om tafel’
De Kettingvraag

‘Je zit al vrij snel met de ouders om tafel’

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter ter Harmsel is financieel adviseur in Amersfoort. Naamgenoot en vriend Peter van der Meer uit Elburg heeft hem de volgende vraag gesteld.

Onnodige paniek over wanbetaling hypotheek
Opinie

Onnodige paniek over wanbetaling hypotheek

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verwacht dat betalingsproblemen door de aanhoudende coronacrisis gaan toenemen bij mensen met een NHG-hypotheek. Zijn deze zorgen terecht of voorbarig?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.