Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

03 juli 2019 Leestijd ± 3minuten
Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

Starters met een flexibel inkomen moeten meer kans maken op een woning. Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zou hieraan aan kunnen bijdragen. Minister Ollongren en NHG introduceren hiervoor de Arbeidsmarktscan. Nog een ‘extra’ scan, is dat nou nodig?

Er zijn al instrumenten beschikbaar om een hypotheek (met NHG) mogelijk te maken voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst. Echter, NHG onderkent de uitdaging dat de huidige instrumenten om het inkomen te bepalen niet op elkaar zijn afgestemd. De Arbeidsmarktscan zal hierbij uitkomst bieden volgens NHG.

Speculatief, of realistisch

Vooral het toekomstperspectief van de consument wordt in kaart gebracht met de Arbeidsmarktscan. NHG zal kijken naar ‘wat de kansen van de consument zijn om snel een nieuwe baan in hetzelfde vakgebied te vinden, wat de verwachte zoektermijn in maanden zal zijn en wat de bijbehorende verdiencapaciteit is​’.

Minister Ollongren vertelde al enthousiast over de kansen die de Arbeidsmarktscan naar haar mening kan bieden. Met name voor starters die in aanmerking willen komen voor NHG. “We weten natuurlijk nooit helemaal zeker hoe de arbeidsmarkt werkt, maar we hebben er wel veel meer grip op.” Ollongren stelt dat de beoordeling van het toekomstperspectief met de Arbeidsmarktscan niet speculatief is. Het is juist veel realistischer in deze tijd, want steeds meer mensen hebben een flexibel arbeidscontract. Volgens Ollongren past de Arbeidsmarktscan beter bij de huidige situatie.

Niet voor álle flexwerkers

Ook Douwe van Zelm ziet het potentieel van de Arbeidsmarktscan voor flexwerkende starters. Van Zelm is managing director van TotalWebBoost dat o.a. platformen uitgeeft als hypotheekberekenen.nl en starterslening.nl. Zijn werkgebied omvat onder andere Amsterdam - de stad met de meeste (startende) flexwerkers én de meest krappe huizenmarkt van Nederland.

Van Zelm meent dat de Arbeidsmarktscan verschil kan maken voor bepaalde doelgroepen. “Neem bijvoorbeeld specialisten in online marketing, of de accountant die zich voor een uurtarief van 100 euro laat inhuren door de grote accountantskantoren. Dat zijn arbeidsmarkten waar veel vraag is naar flexwerkers, maar vooralsnog te weinig aanbod. Daar kunnen ook starters goed geld verdienen, nu en in de toekomst.”

Volgens Van Zelm kan de Arbeidsmarktscan, mits goed gewogen, een prima beeld geven. Het is dan een stabiele basis voor het inschatten van de leencapaciteit.

Niet hét verschil, maar wel meer kansen

De kans op een woning kan voor starters toenemen volgens Van Zelm. “De leencapaciteit kan door de Arbeidsmarktscan hoger uitvallen. Dat geldt ook voor mensen die (nog) geen top-inkomen verdienen. Een hypotheek van 160.000 euro of een van 210.000 euro, maakt een groot verschil bij de kans op een koopwoning, zeker als daar NHG bij is afgesloten.”

Landelijk zal de invoering van de Arbeidsmarktscan een meerwaarde kunnen hebben voor flexwerkende starter, meent Van Zelm. “Maar in Amsterdam zal het weinig tot geen effect hebben. Daar is bijna niks te koop onder de NHG-grens. Voor de rest van Nederland kan de Arbeidsmarktscan een positief effect hebben. Het zal niet hét verschil maken, maar zeker bijdragen aan de kansen van starters met een flexibele arbeidsovereenkomst.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

27 stemmen (gemiddeld 3,2 van 5).

Anderen bekeken ook

Met perspectiefverklaring tot 10 procent hogere hypotheek voor flexwerkers

28 augustus 2019 Een duidelijke analyse van het arbeidsperspectief van flexwerkers kan een ...

‘Bouwsparen nog steeds een machtig mooi instrument’

30 april 2019 Het kabinet heeft eerder dit jaar een plan gelanceerd om een ...

Dit is de hypotheekadviseur die géén advies geeft

24 juli 2019 Dé hypotheekadviseur van de maand juli is Marjon Geertsma van ...

Tip: check de afspraken van mensen die na 1 januari 2018 zijn getrouwd

31 juli 2019 Huwelijken worden nu automatisch gesloten in beperkte gemeenschap van goederen. ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.