Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

03 juli 2019 Leestijd ± 3minuten
Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

Starters met een flexibel inkomen moeten meer kans maken op een woning. Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zou hieraan aan kunnen bijdragen. Minister Ollongren en NHG introduceren hiervoor de Arbeidsmarktscan. Nog een ‘extra’ scan, is dat nou nodig?

Er zijn al instrumenten beschikbaar om een hypotheek (met NHG) mogelijk te maken voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst. Echter, NHG onderkent de uitdaging dat de huidige instrumenten om het inkomen te bepalen niet op elkaar zijn afgestemd. De Arbeidsmarktscan zal hierbij uitkomst bieden volgens NHG.

Speculatief, of realistisch

Vooral het toekomstperspectief van de consument wordt in kaart gebracht met de Arbeidsmarktscan. NHG zal kijken naar ‘wat de kansen van de consument zijn om snel een nieuwe baan in hetzelfde vakgebied te vinden, wat de verwachte zoektermijn in maanden zal zijn en wat de bijbehorende verdiencapaciteit is​’.

Minister Ollongren vertelde al enthousiast over de kansen die de Arbeidsmarktscan naar haar mening kan bieden. Met name voor starters die in aanmerking willen komen voor NHG. “We weten natuurlijk nooit helemaal zeker hoe de arbeidsmarkt werkt, maar we hebben er wel veel meer grip op.” Ollongren stelt dat de beoordeling van het toekomstperspectief met de Arbeidsmarktscan niet speculatief is. Het is juist veel realistischer in deze tijd, want steeds meer mensen hebben een flexibel arbeidscontract. Volgens Ollongren past de Arbeidsmarktscan beter bij de huidige situatie.

Niet voor álle flexwerkers

Ook Douwe van Zelm ziet het potentieel van de Arbeidsmarktscan voor flexwerkende starters. Van Zelm is managing director van TotalWebBoost dat o.a. platformen uitgeeft als hypotheekberekenen.nl en starterslening.nl. Zijn werkgebied omvat onder andere Amsterdam - de stad met de meeste (startende) flexwerkers én de meest krappe huizenmarkt van Nederland.

Van Zelm meent dat de Arbeidsmarktscan verschil kan maken voor bepaalde doelgroepen. “Neem bijvoorbeeld specialisten in online marketing, of de accountant die zich voor een uurtarief van 100 euro laat inhuren door de grote accountantskantoren. Dat zijn arbeidsmarkten waar veel vraag is naar flexwerkers, maar vooralsnog te weinig aanbod. Daar kunnen ook starters goed geld verdienen, nu en in de toekomst.”

Volgens Van Zelm kan de Arbeidsmarktscan, mits goed gewogen, een prima beeld geven. Het is dan een stabiele basis voor het inschatten van de leencapaciteit.

Niet hét verschil, maar wel meer kansen

De kans op een woning kan voor starters toenemen volgens Van Zelm. “De leencapaciteit kan door de Arbeidsmarktscan hoger uitvallen. Dat geldt ook voor mensen die (nog) geen top-inkomen verdienen. Een hypotheek van 160.000 euro of een van 210.000 euro, maakt een groot verschil bij de kans op een koopwoning, zeker als daar NHG bij is afgesloten.”

Landelijk zal de invoering van de Arbeidsmarktscan een meerwaarde kunnen hebben voor flexwerkende starter, meent Van Zelm. “Maar in Amsterdam zal het weinig tot geen effect hebben. Daar is bijna niks te koop onder de NHG-grens. Voor de rest van Nederland kan de Arbeidsmarktscan een positief effect hebben. Het zal niet hét verschil maken, maar zeker bijdragen aan de kansen van starters met een flexibele arbeidsovereenkomst.”


Lees ook
‘AVG op orde geeft organisatie statuur’
Opinie

‘AVG op orde geeft organisatie statuur’

AVG, de nieuwe Europese verordening die privacyregels vaststelt, geldt sinds eind mei. Ook hypotheekadviseurs moeten eraan voldoen. Een branche waarop al veel wet- en regelgeving van toepassing is, heeft er daarmee een extra berg regels bij gekregen.

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort
Opinie

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort

Het transformeren van bedrijventerreinen in woonomgevingen is een van de manieren waarop de overheid het grote woningtekort wil tegengaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hiervoor 38 miljoen euro gereserveerd. Maar bedrijven hebben ook ruimte nodig en lang niet alle bedrijventerreinen lenen zich ervoor.

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?

Het studiejaar is weer begonnen, met zoals gewoonlijk een enorm tekort aan studentenhuisvesting, vooral in de grote steden. De huurprijzen lopen hoog op. Een goed alternatief kan zijn om als ouder een woning te kopen waarin je zoon of dochter en eventuele andere huisgenoten een kamer kunnen huren. “Vooral als je zelf wat kapitaal achter de hand hebt, is dat zeker het overwegen waard”, vindt financieel planner Ramón Wernsen.

Bij deze adviseur kun je altijd aanwaaien
Adviseur van de maand

Bij deze adviseur kun je altijd aanwaaien

Dé adviseur van de maand november is Nico de Graaf van de Hypotheekshop Bussum. Dit kantoor staat bewust midden in een woonwijk en de hele buurt komt aanwaaien voor financieel advies.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.