Angst voor gierend dure fundering terecht?

26 november 2020 Leestijd ± 3minuten
Angst voor gierend dure fundering terecht?

Door toenemende droogte krijgen potentieel 1 miljoen huizen te maken met problemen bij de fundering. Wie gaat dat betalen en hoe gaan taxateurs, hypotheekadviseurs en geldverstrekkers hiermee om?

Tags

In een aantal Nederlandse plaatsen is de fundering van woningen al jaren een belangrijk punt van zorg. Neem Dordrecht, of Gouda die verzakken, of Zaandam waar de palenpest de houten heipalen onder de woningen aantast. Maar, door de toenemende droogte (en dus een lager grondwaterpeil) dreigen de funderingen van 1 miljoen woningen door heel Nederland weg te rotten. 


Heel hard geschrokken van kosten


Eerder dit jaar werd door het tv-programma ‘De Monitor’ aandacht besteed aan de funderingskwestie. Ook werd daar gesproken over de pilot van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF), voor het invoeren van een funderingslabel

Bij Vereniging Eigen Huis (VEH) stond de telefoon daarna roodgloeiend, vertelt manager belangenbehartiging Nico Stolwijk. “Het KCAF wilde het funderingslabel eigenlijk eerst in kleine kring testen. Door de aandacht in de uitzending, ging half Nederland ineens kijken hoe het er voorstond met hun eigen fundering. Let wel, de data voor deze test-site was niet compleet, dus af en toe kregen mensen een uitslag die niet klopte. Waar de mensen het meeste van schrokken waren de kosten voor de aanpak van de gesuggereerde funderingsproblematiek. Die liepen soms op tot in de tonnen.”

Ondertussen is de site offline gehaald en is iedereen geïnformeerd dat het hier enkel ging om een test. De uitslagen die de site heeft gegeven zijn dus maar beperkt  relevant en er is geen enkele sprake van dat het label verplicht gaat worden. 


Wakker geschud, maar nu?


“Het voordeel is wel dat het onderwerp nu onder de aandacht is,” stelt Stolwijk. “Dat is het positieve van deze een beetje uit de hand gelopen actie.” Sowieso moeten taxateurs vanaf 1 juni 2021 de fundering zwaarder laten meewegen in het taxatierapport. Maar dat neemt niet weg dat veel Nederlanders in risicogebieden de schrik flink in de benen hebben zitten. Want, wie gaat dit betalen?

Vanuit VEH zijn Stolwijk en zijn collega’s al druk bezig om het onderwerp op de agenda te zetten bij alle betrokken partijen en de overheid. “Sowieso willen we dat de funderingsproblematiek meegenomen wordt in een volgend regeerakkoord. Het gaat in potentie om 1 miljoen woningen, dus daar moet echt landelijk prioriteit aan worden gegeven.”

Als we kijken naar de huidige situatie is in principe de huiseigenaar aansprakelijk voor kosten omtrent de fundering. “Daar zijn zelfs uitspraken over tot aan de Hoge Raad aan toe, “ vertelt Stolwijk. “Maar, gezien de omvang van de problematiek is het ook wel eens tijd om hier anders naar te kijken. We overleggen met alle betrokken partijen om een oplossing te vinden. Zowel preventief, als curatief.”


Deze ervaren hypotheekadviseur heeft een oplossing


Rob van ‘t Ent is eigenaar van Vita Hypotheekadvies en hypotheekadviseur in Zaandam, daar dealt hij al jaren met de funderingsproblematiek die wordt veroorzaakt door de palenpest. “Hier in Zaandam staat de fundering altijd hoog op de lijst van punten waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe woning,” vertelt Van ‘t Ent. “De gemeente heeft de situatie en de risicogebieden goed in kaart gebracht, en de lokale Rabobank hield daar bijvoorbeeld ook rekening mee bij de hypotheek. Gemiddeld adviseer ik altijd om iets van dertigduizend euro extra financieringsruimte te nemen als de heipalen vervangen moeten worden.”

De financieringskwestie bij funderingsproblemen blijft echter een heikel punt. Van ‘t Ent heeft daar wellicht een creatieve oplossing voor. “We hebben nu al de duurzaamheidsbudgetten waarbij je tot 6 procent van de woningwaarde kunt lenen, zonder dat dit getoetst wordt op loan-to-income (LTI) of loan-to-value (LTV). Daar zouden de kosten voor de fundering ook onder moeten vallen, zodat je de hypotheek wat kunt oprekken. Dat zou toch mooi zijn? Het liefst tegen een gereduceerd advies- en bemiddelingstarief voor de hypotheekadviseur of een notaris, want anders verdienen die er weer geld aan. Dat lijkt me niet nodig in dit geval.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

9 stemmen (gemiddeld 3,9 van 5).

Anderen bekeken ook

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008

26 november 2020 Na zeven jaar van onafgebroken huizenprijsstijgingen lijkt het alsof de ...

Hypotheekadviseurs spelen grote rol bij oplossing voor duurhuurders

26 november 2020 Het blijft lastig uit te leggen dat je wel elke ...

Achter de schermen bij VCN: Nathalie Everstijn

22 oktober 2020 Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee ...

Achter de schermen bij DAK: Maarten de Vries

05 november 2020 Er zijn nogal wat bedrijven waar je mee te maken ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.