Andere gesprekken met ongeneeslijk zieke klant aan tafel

23 juni 2021 Leestijd ± 3minuten
Andere gesprekken met ongeneeslijk zieke klant aan tafel

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt de Groningse Ineke Alkema over dat ene advies...

“Door de jaren heen zijn er veel bijzondere kwesties geweest waar ik mee te maken heb gehad. Zowel leuke als minder leuke situatie, maar ik kon in alle gevallen wel iets voor de klant betekenen. Zo was er een hypotheekaanvraag waarbij het financieringsvoorbehoud al was verlopen en de man te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was. En om het erger te maken, de man had ook niet lang meer te leven. Dan heb je wel even andere gesprekken aan tafel.”

“Je kunt begrijpen dat verhuizen naar een andere koopwoning voor de meeste mensen staat voor verbetering. Een grotere woning of bijvoorbeeld meer comfort. Dat was bij dit traject ook de bedoeling. Het risico van overlijden en de inkomstenverandering was besproken, maar dat dringt vaak niet door. Gelukkig was de betaalbaarheid na het overlijden er nog wel, maar het werd wel een verandering die je liever niet wenst mee te maken. En ik zie het vaker dat mensen aan tafel al dromen over de inrichting en hoe lekker het in de zomer is in de nieuwe tuin. Door de onverwachte ziekte die deze man trof, kwam daar dus niets meer van en dat was heel wreed op dat moment.”

Bespreek alle details, elk risico

“Wat ik daarvan heb meegenomen is dat je altijd alle details moet bespreken, van elk risico. Zonder dat inzicht kun je geen keuzes maken. Veel cliënten willen alleen het leuke van de aankoop benadrukt hebben en wuiven het liefst de risico’s weg. Het staat ze natuurlijk vrij om risico’s te willen nemen, maar ze moeten wel weten wat de consequenties kunnen zijn. Dan heb ik er als adviseur ook vrede mee.”

“Om er toch nog even iets leukers qua ervaring aan toe te voegen. Vroeger vulde je met een cliënt de gezondheidsverklaring in voor een overlijdensrisicoverzekering. Een gepensioneerde dame kon even niet bedenken hoe ze moest schrijven wat ze rookte. Later zag ik op het formulier ‘cheque’ staan. Geweldig toch!”

Wijze woorden

“Het beste advies dat ik ooit zelf kreeg was van een makelaar. De beste man was al met pensioen, maar bleef nog wel taxaties doen. Ik stond naast hem op een bovenverdieping van een woning en we hadden uitzicht op een prachtige nieuwe villa. Zijn wijze woorden waren: “Het oppervlakte van de woning zegt niets over het geluk wat er in leeft.” Dat is me altijd bijgebleven en ik gebruik die tekst nog wel eens bij starters, die het liefst gelijk een vrijstaande woning willen kopen met een garage. Start met wat passend is bij je budget, dan komt de rest later wel.”

“Wat ik niet mis is het faxen van hypotheekaanvragen om vervolgens offertes per post terug te krijgen. We hadden hiervoor een speciale postbus bij het postkantoor. Dat is nu ondenkbaar. Ook mooi, ik kwam bij de verhuizing van ons kantoor in 2017 nog een faxmemo tegen met instructies hoe je in je mailbox verschillende mappen aan moest maken. Bizar om nu te beseffen dat dit 20 jaar geleden echt nog totaal anders was. Het werken is een stuk efficiënter geworden in ieder geval.”

Ineke Alkema werkt als onafhankelijk financieel adviseur en echtscheidingscoach in Groningen onder de naam All In Financial.


Lees ook
Hoe groot is het risico van bieden zonder voorbehoud in deze markt?
Opinie

Hoe groot is het risico van bieden zonder voorbehoud in deze markt?

Huizenprijzen stijgen harder dan ooit en de vraag naar woningen blijft toenemen. Om een huis te bemachtigen moeten kopers niet alleen overbieden, steeds vaker laten ze het voorbehoud van financiering achterwege. Lopen kopers hiermee een (te) groot risico?

"Aan onzinnigheid wil je niet meewerken"
Adviseur van de maand

"Aan onzinnigheid wil je niet meewerken"

Reclame heeft Erwin Klein, van het Reeuwijkse Klein & Partners, nooit gemaakt. “Mijn klanten komen allemaal voort uit bestaande relaties. Het geheim? No nonsense advies, informele omgang en hoge mate van service verlenen.”

“Soms moet je verder kijken dan je neus lang is”
Dat ene advies

“Soms moet je verder kijken dan je neus lang is”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Apeldoorner Jochem Hasperhoven over dat ene advies…

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”
Finance Families

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”

Het overnamepad dat Jan Veldsink, de oprichter van Veldsink Groep, begin jaren tachtig in heeft geslagen wordt inmiddels stevig bewandeld door zijn kinderen, Henri en Jeannette Veldsink. Veldsink is sinds dat zij de dagelijkse leiding van de groep hebben overgenomen, doorgegroeid naar ruim 1300 medewerkers. Qua omvang is het bedrijf in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. In 2021 werd ook de Van Bruggen Adviesgroep overgenomen. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.