Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem

Peter van der Meer beantwoordt de vraag van Henk Daalhuizen
07 april 2021 Leestijd ± 3minuten
Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter van der Meer is financieel adviseur in Elburg. Henk Daalhuizen uit Terneuzen heeft hem de volgende vraag gesteld:

Jij bent net als ik onafhankelijk als adviseur. Hoe heeft dat jouw werkzame leven verrijkt?

“Voordat ik zelfstandig werd, heb ik vijftien jaar in loondienst gewerkt. Dat ik de stap nam om zelfstandig te worden, heeft het er zeker niet slechter op gemaakt. De allergrootste verrijking en het voordeel van mijn zelfstandig bestaan is vrijheid. Ik kan nu met veel meer partijen zaken doen.”

Waarom is dat zo belangrijk?

“Je kunt uit veel meer hypotheekrentes en voorwaarden kiezen en het product adviseren dat het beste bij de wens van je klant past.  Soms is iemand gewoon veel beter af bij een andere geldverstrekker. Ik voel nu meer de vrijheid om die mensen op zo’n moment die kant op te sturen.”

Is keuzevrijheid de reden dat je stap hebt gezet?

“Dat is niet de hoofdreden. Ik was het destijds niet eens met de koers van mijn oude werkgever. Daarom heb ik besloten uit dienst te treden en achteraf had ik dat veel eerder moeten doen. Ik heb nu niemand die in m’n nek hijgt. Binnen alle kaders van wet- en regelgeving kan ik m’n eigen gang gaan en dat is heel lekker.”

Wat waren uitdagingen in het eerste jaar dat je er opeens alleen voor kwam te staan?

“Ondanks dat ik het niet eens wat met mijn oude werkgever, heb ik er wel een hele leuke tijd gehad. Ik heb er ontzettend veel geleerd en er zijn bepaalde vastigheden die je opeens mist wanneer je uit zo’n grote organisatie komt. Dat voelt dan toch als een gespreid bedje.”

Wat miste je als zelfstandige?

“Je moet opeens je hele eigen organisatie runnen. Als je laptop het bijvoorbeeld begeeft, moet je het zelf regelen. Dat zijn van die kleine dingetjes waar je in het begin tegenaan loopt. Je mist het niet maar je komt er wel achter dat het best prettig was dat er vroeger nog gewoon iemand op de stoep stond met een nieuwe laptop.”

Heb je nog meer voorbeelden?

“Een ander voorbeeld is dat je als zelfstandig adviseur ook natuurlijk zo snel mogelijk een AFM-vergunning wil hebben. Dat is best een hoop uitzoekwerk. Ook in de hypotheekwereld moet je wegwijs worden. Zo moet je MUNT hypotheken bijvoorbeeld sluiten via een serviceprovider. Het is even uitzoeken welke dat is en hoe dat precies werkt.” 

Zijn er ook zaken helemaal misgelopen?

“Dat valt mee hoor, maar helemaal in het begin ben ik met een franchiseorganisatie in zee gegaan. Ik merkte dat ik aan het begin toch nog wel behoefte had aan onderling contact met andere adviseurs. De franchiseorganisatie was voor mij een poging om dat contact te behouden. Hun manier van werken en was totaal niet de mijne. Ik ben daar gelukkig op tijd gestopt.”

Wat raad je hypotheekadviseurs aan die overwegen onafhankelijk te gaan?

“Je moet zeker onafhankelijk gaan maar probeer te zoeken naar een buddy. Ik heb uiteindelijk meerdere mensen gevonden die mij hebben geholpen. Dat waren mensen die net in de periode voor mij als zelfstandige begonnen waren. Achteraf denk ik dat ik dit nog beter had kunnen doen.”

Wat was er niet goed geregeld?

“Het zoeken naar goede producten en organisaties in onze wereld is best lastig. Zo ben ik bijvoorbeeld wel eens met een verkeerde partij in zee te gaan. Wat ik in de praktijk heb geleerd en door te praten met anderen is dat je alles tot in de puntjes moet uitzoeken en organiseren. Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem.”

Wat wil jij weten en van wie?

“Ik krijg altijd ontzettend veel aanvragen van starters en doorstromers op de woningmarkt. De jongere groep op de woningmarkt dus eigenlijk. Ik ben benieuwd hoe Peter ter Harmsel van Hypotheekvisie in Amersfoort omgaat met het rondmaken van financiering van jonge(re) mensen?”


Lees ook
De drie grootste struikelblokken bij scheiden
Trends

De drie grootste struikelblokken bij scheiden

Er zijn mensen die makkelijker afkomen van hun ex-partner dan van hun hypotheek. Ook al zijn mensen gescheiden van tafel en bed, financiële verplichtingen kunnen de exen veel langer dan gewenst aan elkaar verbinden. Wat zijn hierbij de grootste struikelblokken?

“Het was alle hens aan dek”

“Het was alle hens aan dek”

We leven inmiddels ruim een jaar met corona-beperkingen. Terwijl de Nederlandse Vereniging van Banken meldt dat het aantal hypotheekklanten dat een betaalpauze ontvangt blijft toenemen, ziet MUNT Hypotheken juist het tegenovergestelde. Met Giso van Dijk van de afdeling Bijzonder Beheer kijken we terug op een jaar corona. 

De huizenprijzen zijn torenhoog, is een hypotheek nog verantwoord?
Dilemma

De huizenprijzen zijn torenhoog, is een hypotheek nog verantwoord?

Het CBS constateert de hoogste prijsstijging van koopwoningen in bijna twintig jaar. Bestaande koopwoningen waren in februari 2021 zelfs 10,4 procent duurder dan een jaar eerder. Hoe gaan hypotheekadviseurs om met deze torenhoge prijzen? Is een hypotheek nog wel verantwoord?

1,6 miljoen ‘zombiebanen’ verdwijnen, daar zitten ook hypotheekadviseurs tussen
Cijfers & onderzoeken

1,6 miljoen ‘zombiebanen’ verdwijnen, daar zitten ook hypotheekadviseurs tussen

In Nederland komen 1,6 miljoen banen onder druk te staan door verdergaande digitalisering van de arbeidsmarkt. Accountantskantoor PwC voorspelt dat automatisering op grote schaal menskracht vervangt, van administratieve krachten tot adviseurs. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.