Als ik niet werk… geef ik rondleidingen in de ArenA

24 mei 2022 Leestijd ± 3minuten
Als ik niet werk… geef ik rondleidingen in de ArenA

Gekkere combinaties kom je niet zo snel tegen. Perry Brouwer is naast hypotheekadviseur ook tourguide in de Johan Cruijff ArenA. In zijn vrije uren leidt hij grote groepen voetbalfans van over de hele wereld door het huis van Ajax.

Op een druilerige donderdagmiddag staat Perry al te wachten bij de hoofdingang. De enorme stortbuien buiten deren hem niet. Het enthousiasme spat van zijn gezicht. Dat blijkt ook nodig. “Je moet tijdens een rondleiding echt aan staan. En dat soms drie keer op een dag. Dat vreet behoorlijk wat energie hoor, niet in de laatste plaats omdat je bijna tien kilometer loopt op een dag.”

Van sollicitant tot nestor

Drie jaar geleden zag Perry de openstaande vacature op Facebook. “Eigenlijk dacht ik: wat moeten ze daar met zo’n oude vent? Veel van de gidsen die hier rondlopen zijn in de twintig. Maar ik werd aangenomen! Inmiddels ben ik een soort nestor hier. Bovendien brengt leeftijd ook zo zijn voordelen met zich mee: ik mag de VIP tours doen.”

Later op de middag staat zo’n VIP tour op de planning. Maar voordat het echte werk begint, geeft Perry een privé-rondleiding. We duiken het stadion in, lopen door de koninklijke loge en bezoeken de kleedkamers en persruimte. Struinend door het stadion volgen de verhalen en anekdotes elkaar in rap tempo op. Dat Perry zelf een hele grote Ajax-fan is, wordt nog eens bevestigd in de catacomben. Daar staat de Champions League-cup uit 1995 op een sokkel te blinken. “Wil je ook een foto van mij maken? Het is best bijzonder dat die beker nu hier staat. Normaal staat hij in het museum achter glas.”

Zielsgelukkig maken

Gaandeweg passeren we een aantal collega’s met wie Perry een praatje maakt. “Het voelt niet als werken. Wat is er mooier dan vertellen over jouw cluppie? Ik geef er een eigen, persoonlijke draai aan.” Veel van zijn collega’s doen dit werk fulltime. “Dat vind ik knap, dat zou ik niet vol kunnen houden. Daarnaast haal ik nog te veel plezier uit mijn andere werk”, aldus de hypotheekadviseur van Freek Hypotheek.   

Gelijkenissen tussen hypotheekadvies geven en een rondleiding in de Johan Cruijff ArenA zijn op het eerste oog ver te zoeken. Toch haalt Perry uit beide een zelfde soort voldoening. “Je brengt een uniek stukje kennis over. En als je daarbij iemand zielsgelukkig kan maken, dan krijg je daar zóveel energie van.” 

Zo sprongen de tranen in de ogen van een invalide man van 83 jaar, die jarenlang tribuneklant was geweest en nu nog één keer zijn stadion kon bezoeken. “Ik stond arm in arm aan de zijlijn met die man. Dan ben je als gids ook even stil. Ik heb die man met behulp van mijn collega’s de dag van zijn leven bezorgd, ondanks alle ongemakken van een rolstoel. Dat is toch prachtig? Alleen kan je niks, je moet het samen doen.”

De perfecte combinatie

Aandacht voor je klanten, dat is de sleutel tot succes. “Onderweg hiernaartoe belde ik nog met een van mijn klanten over een hypotheek, maar zodra ik hier ben gaat mijn telefoon uit.” Eenmaal terug bij de hoofdingang kijkt hij al uit naar de volgende tour. “Maar morgen ga ik met evenveel plezier naar mijn hypotheekkantoor.”


Lees ook
“De maandlasten voor het echtpaar kon ik meer dan halveren”
Dat ene advies

“De maandlasten voor het echtpaar kon ik meer dan halveren”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Eric de Vrieze vertelt over dat ene advies…

Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Roland Aarts van Hypotheekelarij Asten en Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies denken dat de mogelijke verhoging van de rente op studieschulden invloed zal hebben op de leencapaciteit: “Starters moeten straks op de blaren zitten.”

NVHP-voorzitter Turhan Özgüner: “Klanten hebben vertrouwen in advies op maat”
De Koplopers

NVHP-voorzitter Turhan Özgüner: “Klanten hebben vertrouwen in advies op maat”

De betaalbaarheid van de woningmarkt staat onder druk. Dat vraagt om méér maatwerk, zeker voor groepen als duurhuurders of mensen die in scheiding liggen. Zij zouden op werkelijke lasten getoetst moeten kunnen worden. Waar in de sector soms wordt gepleit voor een rem op maatwerk, betoogt Turhan Özgüner, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Hypothecair Planners (NVHP), juist dat adviseurs in dit soort gevallen verantwoord maatwerk moeten kunnen bieden: “Je kunt mensen niet zomaar in een hokje stoppen, in modelberekeningen past niet iedereen.”

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.