Luisterend oor voor LHBTI+-gemeenschap met QueerCare

Jeff van den Berg zet zich in als vrijwilliger voor COC Limburg
11 augustus 2021 Leestijd ± 3minuten
Luisterend oor voor LHBTI+-gemeenschap met QueerCare

 

Gelukregisseur, zo bestempelt Jeff van den Berg zichzelf. De veertigjarige senior financieel adviseur van beuken’essers Financieel Fit probeert zijn klanten te helpen om de keuzes te maken waar ze écht gelukkig van worden. “Oprecht luisteren naar klanten is een van onze speerpunten. Bij ons komen de emoties op tafel.”

Dat is iets wat Van den Berg ook buiten werktijd doet: hij is een van de grondleggers van het deze maand gelanceerde QueerCare, een vraagbaak van het COC Limburg waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over LHBTI+-zorg, genderzorg, seksualiteit en intimiteit, maar ook voor een gesprek over problemen of emotionele gevoelens kun je bij hen terecht. “We willen een luisterend oor zijn voor de LHBTI+-community. Door corona is er veel extra eenzaamheid bij deze groep gekomen, dat hopen we te doorbreken. We kunnen online chatten en zijn telefonisch te bereiken. Ook kan je een afspraak maken om langs te komen bij het COC.”

QueerCare is géén professionele zorg, legt Van den Berg uit. “Daar zitten we een stapje voor en hopen met een goed gesprek al problemen weg te nemen. Indien nodig weten we precies waar iemand moet aankloppen voor verdere hulp.” Huisartsen, psychologen, GGZ en GGD zijn dan ook heel enthousiast dat we dit gaan doen, vertelt Van den Berg. “We zijn allemaal vrijwilligers die uit eigen ervaring een luisterend oor kunnen bieden.”

Financiële wereld is erg hetero

Van den Berg is zelf homoseksueel, als misschien een van de weinige hypotheekadviseurs in Nederland. “De financiële wereld is erg hetero, dus ik probeer mijn rol te pakken en goed zichtbaar te zijn. Ik ben gespecialiseerd in echtscheidingszaken, ik krijg bij Financieel Fit de meest emotionele zaken op mijn bord. Dat past goed bij mij.” Hoe dat komt? Lachend: “De doorsnee hetero-adviseur is misschien wat meer to the point en gaat deze gevoelens liever uit de weg.” 

Een korte periode wilde Van den Berg schoonheidsspecialist worden, maar toen hij daarvoor een opleiding volgde, belandde hij via een klasgenoot bij beuken’essers. “Dat is inmiddels achttien jaar geleden. Het blijft interessant werk omdat je met belangrijke beslissingen voor mensen bezig bent.” 

Betere rechten 

Bovendien zet Van den Berg zich in voor betere rechten voor de homogemeenschap. “Nederland was het eerste land waar paren van gelijk geslacht mochten trouwen, maar verder lopen we op dit gebied nog erg achter. Niet alleen op straat wordt er nog veel geroepen of worden mensen in elkaar geslagen, de regelgeving is ook achterhaald. Dat geldt bijvoorbeeld voor roze ouderschap, maar ook voor polyamoreuze relaties waarbij meer dan twee mensen een relatie hebben.”

Ook hypotheekverstrekkers hebben volgens Van den Berg nog veel te leren. “Als twee vrouwen een hypotheek aanvragen, wordt er zó vaak een van de partners als ‘meneer’ aangeschreven. Dat kan echt niet. Hypotheekverstrekkers lopen bovendien enorm achter bij maatschappelijke ontwikkelingen. Polyamoureuze relaties komen echt niet meer alleen in Hollywood voor. Ook hier in de buurt wonen drie mensen heel gelukkig samen, maar is het bijna onmogelijk een hypotheek op drie namen te krijgen. Er is mij maar één situatie bekend, waar het gelukt is een hypotheek te krijgen. Ook al is de hypotheek op twee inkomens haalbaar, het is een principekwestie dat als je met drie personen een relatie vormt, je ook een hypotheek op drie namen wilt krijgen.”


Lees ook
"Weer iets anders dan het adviseren van klanten over hypotheken"

"Weer iets anders dan het adviseren van klanten over hypotheken"

 Het was begonnen als grapje, maar na enige bedenktijd vond Donata van Dijk het eigenlijk wel een heel leuk idee om mee te doen aan de adviseurskalender. “Interessant om zo’n fotoshoot mee te maken!”

Wooncrisis in Griekenland
Over de grens

Wooncrisis in Griekenland

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in Griekenland?

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”
Finance Families

“Mag ik van jou in de categorie overnames: ziel en zaligheid?”

Het overnamepad dat Jan Veldsink, de oprichter van Veldsink Groep, begin jaren tachtig in heeft geslagen wordt inmiddels stevig bewandeld door zijn kinderen, Henri en Jeannette Veldsink. Veldsink is sinds dat zij de dagelijkse leiding van de groep hebben overgenomen, doorgegroeid naar ruim 1300 medewerkers. Qua omvang is het bedrijf in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. In 2021 werd ook de Van Bruggen Adviesgroep overgenomen. 

Meer dan helft Nederlanders met hypotheek niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid
Cijfers & onderzoeken

Meer dan helft Nederlanders met hypotheek niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Bijna zestig procent van de Nederlanders met een koophuis is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend mensen met een hypotheek. Verder valt op dat bijna tachtig procent van de mensen slechts een beetje of helemaal niet op de hoogte is van wat de financiële consequenties zijn als arbeidsongeschiktheid zich voordoet.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.