AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

10 februari 2023 Leestijd ± 2minuten
AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer over de plannen van de Autoriteit Financiële Markten.

De AFM heeft besloten om onderzoek te doen naar de kwaliteit van adviesgesprekken. De toezichthouder vindt dat te grote risico’s worden genomen en maakt zich zorgen over onverantwoorde hypotheken. “Het gaat niet overal zoals het zou moeten gaan”, zegt Zdenka van Schaik, bij de AFM verantwoordelijk voor het toezicht op onder andere de hypothecaire sector.

Stelling: het is goed dat de AFM onderzoek doet naar de kwaliteit van adviesgesprekken.

“Adviseurs durven niet meer vanuit het hart te adviseren. Er is een soort angstcultuur ontstaan, waardoor vakmanschap de nek wordt omgedraaid. Het is niet zo moeilijk. Vertrouw gewoon op het verstand van de adviseur. Het is overgereguleerd. Stel dat het misgaat en de klant vindt dat het de schuld is van de adviseur, dan is er altijd nog een rechtbank of het Kifid om hierover te beslissen.”

Stelling: een kleine groep adviseurs verpest het voor de rest van het intermediair.

“Er zijn zeker adviseurs die het niet begrijpen, daar is de rest misschien de dupe van. Je leest soms rapporten, waarvan je denkt: wat staat hier? Ik kan ze niet lezen, de klant kan ze niet lezen. Misschien moeten ze de onderwijsnorm strenger maken. Vroeger werd je als makelaar beëdigd. Dat had veel impact. Toen dat niet meer een vereiste was, kwam er een wildgroei in die branche. Iedereen kan zichzelf makelaar noemen. Het zou een goed idee zijn als hypotheekadviseur een beëdigd beroep wordt.”

Stelling: dat de AFM zich zorgen maakt om teruglopen van ORV is terecht.

“Als onafhankelijk adviseur blijf ik bij de klant hameren op het belang van een overlijdensrisicoverzekering, maar ook de woonlastenverzekering. Want wanneer iemand bijvoorbeeld langdurig ziek wordt, of hij of een partner zelfs komt te overlijden, dan komt de betaalbaarheid van het dagelijks leven enorm in gevaar. Ik deel de zorgen van de AFM hierover zeker. Helaas wordt het bijvoorbeeld in het geval van execution only vaak vergeten.”


Lees ook
AFM richt pijlen op adviespraktijk
De Koplopers

AFM richt pijlen op adviespraktijk

Bij het afsluiten van een hypotheek worden steeds minder verzekeringen afgesloten die de consument moeten behoeden voor de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden. De Autoriteit Financiële Markten maakt zich zorgen dat consumenten grote risico’s nemen - te groot soms. Het is een van de redenen om dit jaar de kwaliteit van adviesgesprekken onder de loep te nemen. Zdenka van Schaik, verantwoordelijk voor het toezicht op onder andere de hypothecaire sector, geeft tekst en uitleg.

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Brancheverenigingen maken zich geen zorgen over het door de AFM aangekondigde onderzoek naar de werkpraktijk van hypotheekadviseurs. De NVHP, Adfiz en OvFD laten in een reactie aan Kop-Munt weten dat zij geen enkele reden hebben om te twijfelen aan de kunde en kennis van adviseurs. 

Zdenka van Schaijk (AFM): “Maatwerk moet volledig vrij zijn – maar wél worden onderbouwd”
De Koplopers

Zdenka van Schaijk (AFM): “Maatwerk moet volledig vrij zijn – maar wél worden onderbouwd”

Onafhankelijke hypotheekadviseurs verdienen een pluim voor hun werk. Zdenka van Schaik, manager Lenen en Sparen van de Autoriteit Financiële Markten, ziet een gedreven beroepsgroep die het beste met hun klanten voor heeft. Toch legt ze ook direct de vinger op de zere plaats: “Klanten willen helpen mag nooit ten koste gaan van verantwoorde kredietverlening.” 

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur
Column

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur

Twee jaar geleden was een vriendin bezig met een nieuwe hypotheek. Haar adviseur raadde de goedkoopste hypotheekverstrekker aan. Ik vermoedde dat deze partij niet op de lange termijn betrokken zou willen zijn in hypotheken en dus misschien niet de meest geschikte partij was. Ik noem deze partijen vaak de “hit and run” hypotheekbeleggers/verstrekkers. Ze ging terug naar de adviseur, maar deze gaf aan dat dit een onzin argument was en dat het beheer van de hypotheek niet zo spannend was. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.