“Aflossen was voor dit stel minder belangrijk”

22 november 2022 Leestijd ± 2minuten
“Aflossen was voor dit stel minder belangrijk”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Jeffrey Littel over dat ene advies…

“Een ouder stel van 68 en 70 jaar oud hadden nog net voor hun pensioendatum hun voormalige huurwoning gekocht. Destijds was hen een annuïteitenhypotheek met NHG geadviseerd. Nu werden ze geconfronteerd met de hogere energieprijzen en wilden ze hun woning graag verduurzamen; maar het liefst zonder dat hun maandlasten omhoog zouden gaan.” 

NHG eraf gehaald

De hypotheek van het stel zou over 26 jaar aflopen, wanneer het echtpaar 94 en 96 jaar oud zou zijn. Littel vroeg ze waarom ze hun lening voor de volle honderd procent afgelost willen hebben voor die tijd. “Dat wisten ze niet, het was ze geadviseerd destijds, zonder goede reden.”
 
De adviseur maakte toen een ander plan. “De helft van de lening werd aflossingsvrij, we verhoogden de hypotheek met 30.000 euro en deden dat zonder NHG. Hun maandlasten daalden daardoor met vijftig euro. Ze waren zo blij dat ze taart opstuurden naar kantoor.” 

Luisteren naar de behoefte

“Het is voor mij een mooi voorbeeld van hoe wij als hypotheekadviseur altijd proberen om een passend advies op maat te geven. Vaak is rente niet het belangrijkste: in dit geval betaalt het echtpaar wat meer rente, maar door de lagere aflossing zijn hun maandlasten lager. Niet aflossen kan een nadeel zijn, maar wat heb je aan een woning die volledig hypotheekvrij is als je bijna honderd jaar oud bent? In dit geval hadden deze mensen, zeker vanwege een klein pensioen, veel meer behoefte aan zekerheid en lage maandlasten.” 
 
“Dat vind ik het leuke aan mijn vak: ik probeer altijd naar de klant te luisteren. Naar hun situatie en behoeftes. Op basis daarvan probeer ik dan een advies te bouwen. En met dat advies maakte ik dit stel hartstikke blij.” 
 
Jeffrey Littel werkt bij Hypotheek.nl in Apeldoorn.


Lees ook
Marisa Lodewijks: "Advies op basis van kunstmatige intelligentie kannibaliseert adviseurskanaal niet"
De Koplopers

Marisa Lodewijks: "Advies op basis van kunstmatige intelligentie kannibaliseert adviseurskanaal niet"

Het afgelopen jaar is ‘heel welvarend’ geweest voor menig adviseur. Nu gaan we echter een onzekere tijd tegemoet. Marisa Lodewijks, directeur van Ingage Franchise, waar de 260 vestigingen van De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur onder vallen, voorspelt dat de markt dertig procent krimpt. “We gaan uitdagende tijden tijd tegemoet, maar ik zie volop kansen.”

Nieuwbouw steeds moeizamer verkocht: “Andere factoren wegen zwaarder dan energierekening”

Nieuwbouw steeds moeizamer verkocht: “Andere factoren wegen zwaarder dan energierekening”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Romany Staring van Visie op Hypotheken & Verzekeringen, over dalende huizenprijzen, nieuwbouw en extra aflossen.  

Vallende blaadjes en rijdende treinen
Column

Vallende blaadjes en rijdende treinen

Het is herfst in hypothekenland! En we weten niet precies wat we moeten verwachten: gaan we een lange en koude winter in of gloort er na een kwakkelend wintertje weer een mooie lentezon?

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur
Column

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur

Twee jaar geleden was een vriendin bezig met een nieuwe hypotheek. Haar adviseur raadde de goedkoopste hypotheekverstrekker aan. Ik vermoedde dat deze partij niet op de lange termijn betrokken zou willen zijn in hypotheken en dus misschien niet de meest geschikte partij was. Ik noem deze partijen vaak de “hit and run” hypotheekbeleggers/verstrekkers. Ze ging terug naar de adviseur, maar deze gaf aan dat dit een onzin argument was en dat het beheer van de hypotheek niet zo spannend was. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.