Ieder jaar gaan wij in de zomervakantie het liefst naar het land van La Dolce Vita. De fantastische gevarieerde Italiaanse keuken, mooie kunststeden en vriendelijke mensen. Zeker als je met kleine kinderen bent. Hoe anders zijn de Fransen…
Vanwege een prachtige bruiloft aan de Franse westkust waren wij ‘gedwongen’ onze vakantie in Frankrijk door te brengen. Het was heerlijk om het land, waar ik als kind vele zomervakanties heb doorgebracht, weer te herontdekken. Dat smaakte naar meer. Maar die Fransen zelf…
Het vooroordeel dat ze arrogant zijn, maken ze meer dan waar. Vanaf het moment dat ze je zien aankomen, sta je 1-0 achter, of dat nu door je kenteken of je ‘kaaskop’ komt. Ze vinden zichzelf fantastisch. Elke vraag in je beste schoolfrans wordt beantwoord met een zucht. Ze weigeren om een woord Engels te spreken. “Frankrijk is een prachtig land, alleen jammer dat er Fransen wonen”, is een bekende uitspraak. Of zit het stiekem anders?
Ik denk dat die arrogantie één groot rookgordijn is, een marketingtruc van de bovenste plank. Het is grensverleggend en overtuigend. Wij vakantiegangers kunnen geen genoeg krijgen van de authentieke nukkigheid van de Fransen. Waarom trekken we anders massaal naar het land van de croissants en stokbroden?
Wat kunnen we hiervan leren? Kijk naar je eigen marketingmachine. Zijn wij als adviseurs niet een beetje Frans? We vinden onszelf allemaal de beste in ons vak. Voor klanten spreken wij een onbekende taal - anders hadden ze niet bij ons aan tafel gezeten. En uiteraard vinden we dat we de beste producten in ons schap hebben liggen. Maar hoe verkopen we onszelf?
Als je alleen maar bezig bent om je dienst te verbeteren, word je wellicht gezien als kundig, maar dat zijn je concullega's ook. Je wilt klanten die altijd bij je terugkomen en nog steeds geïnteresseerd zijn in jou als persoon. Mijn tip: word een performer die opvalt door oprechtheid. Wees authentiek en jezelf. Een persoon aan tafel waar je klanten over tien jaar voor terugkomen, net zoals wij Nederlanders steeds weer naar Frankrijk teruggaan.