Adviseurs zien rente niet dalen

03 augustus 2022 Leestijd ± 2minuten
Adviseurs zien rente niet dalen

Hoewel de vaste hypotheekrentes de afgelopen week heel licht daalden, voorzien hypotheekadviseurs geen grootschalig einde van de rentestijgingen. Dat blijkt uit een poll onder de bezoekers van deze site. 

Het tijdperk van extreem lage hypotheekrentes lijkt nu echt achter ons. Dat is een hard gelach voor klanten die maanden terug een berekening hadden laten maken - hun totaalplaatje zal er inmiddels fors anders uitzien. Het korter vastzetten van de hypotheekrente biedt wellicht nog een beetje soelaas. En ook variabel kan voor sommigen weer aantrekkelijk worden. Al zit die ook in de lift. “Er is een grote kans dat de variabele hypotheekrente de komende tijd verder zal stijgen”, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Toch verlaagden ongeveer 2 op de 5 geldverstrekkers de rentes voor 10, 20 en 30 jaar vast, zo constateert Noorlag. “Een paar geldverstrekkers deden een serieuze verlaging, ter grootte van 0,15% à 0,2%”, stelt Noorlag. Maar gemiddeld stelt de daling volgens hem weinig voor. 

Oversluiters vallen weg

De opgelopen rentes zorgden ervoor dat het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen maand stevig is gedaald, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In juli werden 28.819 hypotheken aangevraagd, dat zijn 16.025 aanvragen minder dan in dezelfde maand een jaar geleden - een daling van 36 procent.

Vooral oversluiters vielen weg: nadat in het eerste kwartaal oversluiters hun slag sloegen, nam het aantal aanvragen met 72 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij HDN kwamen slechts 2.560 aanvragen voor oversluitingen binnen. 

Hoewel de kapitaalmarktrente inmiddels is gedaald, lijkt het niet waarschijnlijk dat geldverstrekkers grote renteverlagingen gaan doorvoeren. Door onzekerheden in de markt - denk aan een mogelijke krimp van de economie wat een hoger risico met zich meebrengt - is een forse verlaging onwaarschijnlijk. 


Lees ook
Hypotheekrente blijft hoog: "Logisch dat geldverstrekkers voorzichtiger worden"

Hypotheekrente blijft hoog: "Logisch dat geldverstrekkers voorzichtiger worden"

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Anouk Roest van AR Hypotheekadvies vindt het logisch dat geldverstrekkers wachten met het verlagen van de hypotheekrente. “De markt is nog heel onrustig.”

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Italië verschilt op sommige punten van de Nederlandse. Zo bestaat aflossingsvrij niet en is de maximale LTV een stuk lager. Maar wat het meest opvalt: veel hypotheken in Italië zijn afbetaald.

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt

De Belgische hypotheekmarkt is voor een deel vergelijkbaar met de Nederlandse, maar wijkt ook op bepaalde punten af. Zo wordt er bij onze zuiderburen een leeftijdsgrens gehanteerd en kan in België een koop ook mondeling worden gesloten.

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt

De Franse hypotheekmarkt is, in vergelijking met de Nederlandse, veel meer recht-toe-recht-aan. De annuïteitenhypotheek is vrijwel standaard, aflossingsvrij is er bijna onbekend en een rentevaste periode van 30 jaar wordt er nauwelijks afgesloten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.