Aanvragen lopen terug: “Adviseur al langer op zoek naar bredere dienstverlening”

16 juni 2023 Leestijd ± 2minuten
Aanvragen lopen terug: “Adviseur al langer op zoek naar bredere dienstverlening”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week spreken we Jacques Hendriks van Helder Huis over de verbreding van hypotheekadvies, lagere verplichte aflossing voor starters en de gouden kettingen van hypotheekverstrekkers bij doorstromers. 

Adviseurs verwachten dat het aantal hypotheekaanvragen de komende maanden met 31% afneemt. Jij bent bezig om adviseurs te helpen met het ontwikkelen tot ‘woonoverstap specialist’. Hoe zie jij deze nieuwe vorm voor je?

“Het huizenaanbod loopt terug, we hebben te maken met een gestegen rente en de oversluitmarkt is weg. Dit vreet aan onze productie en is daarmee een bedreiging. Om de terugval van hypotheekadvies op te vangen, kunnen adviseurs ervoor kiezen hun activiteiten uit te breiden buiten hun comfortzone. Daarbij moet je denken aan een soort one stop shop: makelaar, fiscalist en hypotheekadviseur in één. Verbreden is niet iets nieuws. Dat gebeurt al langer. Kijk naar energiebesparende maatregelen of echtscheidingsbemiddeling. De adviseur is al langer op zoek naar een bredere dienstverlening.”

Normen behoeden mensen enerzijds voor overkreditering, maar houden aan de andere kant woningen buiten het bereik van starters. Wat vind jij van het idee om starters een lagere verplichte aflossing op te leggen?

“Ik denk dat het een vorm van leeftijdsdiscriminatie is. Het is ook geen optie. Een lagere aflossing werkt alleen als op werkelijke lasten wordt getoetst. Volgens mij wordt een hypotheek nog steeds annuïtair getoetst. Je hebt nog steeds te maken met acceptatie- en toetsingsnormen.”

“In het verleden hadden we de blokhypotheek. Ik heb daar een variant op bedacht: de hele annuïtaire hypotheek in dertig jaar aflossen, waarbij de helft van de aflossing in een soort spaarpot gaat. Dan heb je na dertig jaar dus de helft van de hypotheek in box 3 die vrij opneembaar is, dus een soort krediethypotheek. Deze kan je dan opnemen voor bijvoorbeeld een sabbatical of voor studerende kinderen. Dat lijkt mij een betere oplossing voor meer financiële vrijheid in de toekomst.”

Doorstromers zitten vast aan hun hypotheekaanbieder door de gestegen rente. Deze gouden kettingen hebben tot gevolg dat geldverstrekkers minder scherp hoeven te zijn met de rentes die ze bieden. Hoe kijk jij naar die ontwikkeling?

“Elke geldverstrekker heeft hiermee te maken, omdat ze allemaal bestaande portefeuilles hebben met lage rentes. Het probleem voor hen is dat ze een kostenpost hebben die niet per se veel oplevert. Als je iedere keer voor weinig voordeel de rentes moet verlengen op andere objecten, dan zit daar geen winst op voor de geldverstrekkers. Zij zullen dus extra geprikkeld zijn om nieuwe klanten binnen te halen. In die zin zou je verwachten dat ze een scherpere propositie in de markt moeten zetten, in plaats van op hun lauweren rusten.”


Lees ook
Wat vind je in de banken-app? Aanbiedingen voor een hypotheek
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

Wat vind je in de banken-app? Aanbiedingen voor een hypotheek

Een onafhankelijke hypotheekadviseur moet vanaf 0 beginnen om in het vizier van een klant te komen. In dit fragment gaan Menno Luiten MFP (CCO De Hypotheker) en Jasper Maes (Algemeen Directeur Financieel Fit | Groep) over dit onderwerp met elkaar in gesprek.

Samenwonen met je ouders… voor alleenstaande starters een reële optie
Column

Samenwonen met je ouders… voor alleenstaande starters een reële optie

Als wij als hypotheekadviseurs ergens veel mee bezig zijn is de vraag wat als situatie x of y gebeurt. Wat als de rente gaat stijgen na je rentevasteperiode, of wat als die daalt? Hoe ga je je maandlasten betalen als je werkloos, arbeidsongeschiktheid raakt? Wat als nabestaanden overblijven met de woning en de hypotheek?

“Het rendement van pensioenfondsen is van groot belang voor zo’n beetje alle Nederlanders”

“Het rendement van pensioenfondsen is van groot belang voor zo’n beetje alle Nederlanders”

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de gezichten achter het merk? Kop-Munt zet deze keer de schijnwerpers op Luuk Willems. Luuk werkt sinds kort bij de afdeling portefeuillemanagement van DMFCO, de vermogensbeheerder achter MUNT Hypotheken.

De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

De hypotheekadviseur: specialist of allround regisseur?

Kijkend naar alle ontwikkelingen, kansen en bedreigingen voor een hypotheekadviseur zie ik een belangrijke keuze die elke zelfstandige adviseur zou moeten maken. Ben ik een specialist of ga ik alles rondom wonen regisseren voor mijn klanten?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.