Het aantal te koop staande woningen is eind vorig jaar fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal verkopen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 17,7% steeg. Dat blijkt uit een analyse van Taxatheek.nl.
“Het aantal te koop staande woningen is opnieuw afgenomen. We moeten meer nieuwbouw krijgen om de doorstroming op gang te brengen”, stelt Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl, die cijfers van het CBS, Funda en de NVM combineert in zijn marktrapportages.
Het aantal te koop staande objecten daalde fors: het afgelopen kwartaal waren er ongeveer 50.000 panden beschikbaar, dat is een daling van 37% ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal verkopen kromp met liefst 21%. “Woningzoekenden zijn de wanhoop nabij. Hugo de Jonge, de nieuwe minister van Volkshuisvesting, moet ingrijpen”, meent Hoogeveen.
Verkoop boven de vraagprijs
De NVM bracht eerder naar buiten dat de huizenprijzen in een jaar tijd met 20% zijn gestegen. Volgens de makelaarsvereniging is de gemiddelde verkoopprijs van een woning nu €438.000. 80% van de woningen werd verkocht boven de vraagprijs.
Er zit altijd een verschil tussen de cijfers van de NVM en het CBS: de NVM kijkt alleen naar de cijfers van de eigen leden, zo’n 69 procent van de markt. Het CBS werkt met gegevens van het Kadaster, dat de verkoop registreert op het moment dat de notaris de akte passeert. De NVM-cijfers zijn dus actueler maar niet volledig.
Bovendien corrigeert het CBS de cijfers voor de huizenvoorraad. Daardoor zijn appartementen in de grote steden, die vaker worden verkocht, oververtegenwoordigd in de NVM-cijfers.