Aantal rentewijzigingen verdubbelde in 2022: "Geen touw aan vast te knopen"

09 januari 2023 Leestijd ± 2minuten
Aantal rentewijzigingen verdubbelde in 2022: "Geen touw aan vast te knopen"

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Ulrike Geerlings van Appels Financieel Advies, over rentewijzigingen, starters en de overdrachtsbelasting. 

Het aantal rentewijzigingen verdubbelde in 2022 in vergelijking met het jaar daarvoor. Gemiddeld ging het om meer dan 33 rentewijzigingen per week. Sommige aanbieders pasten hun rentetarieven zelfs meer dan 60 keer aan. Stelling: het aantal rentewijzigingen in 2022 was niet bij te houden.  

“Het was inderdaad niet bij te houden, en dat is het nog steeds niet. Er is vaak geen touw aan vast te knopen. Wat ik opvallend vind: bij de ene bank gaat de rente omhoog, bij de andere omlaag. Ik vraag mij soms af waar de wijzigingen op gebaseerd zijn. Is de rentewijziging echt gebaseerd op de veranderende marktrente?”

De afgelopen zeven jaar werd de gemiddelde starterswoning maar liefst 90 procent duurder. Sinds afgelopen augustus dalen de huizenprijzen echter. De NHG wordt bovendien opgerekt en de jubelton verdwijnt. Stelling: 2023 biedt meer kansen voor starters op de woningmarkt. 

“Dat zal nauwelijks het geval zijn. Dat komt voornamelijk omdat er veel starters zijn met dermate hoge studieschulden dat zij, zelfs met de huidige dalende huizenprijzen, nog geen geschikte woning kunnen vinden. Ook de tijdelijke contracten die veel starters hebben maken dit moeilijk. De optie om hierbij uit te gaan van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar gaat vaak niet op. Een starter is doorgaans nog niet lang op de arbeidsmarkt actief.” 

In 2023 stijgt de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers van 8 naar 10,4%. Ook moeten verhuurders meer belasting gaan betalen over het huis dat ze verhuren. Stelling: deze nieuwe regels zullen de woningmarkt meer gelijkwaardig maken. 

“Het is verwaarloosbaar hoeveel verschil dit zal maken. Particulieren die een beleggingspand willen kopen, zullen wellicht meer terughoudend zijn. Voor de professionele beleggers maakt een stijging van een paar procent belasting echter niet uit. Dat berekenen zij gewoon door in de huurprijs. Ik verwacht niet dat deze verhogingen de woningmarkt zullen stimuleren.”


Lees ook
Er is wat mis met de hypotheekakte!
Column

Er is wat mis met de hypotheekakte!

“Met die notaris gaat het niet helemaal goed meer sinds 2 januari 2023.” Het is een gedachte die makkelijk in het hoofd van de tussenpersoon kan kruipen als hij het ontwerp van de hypotheekakte van zijn klant ter beoordeling toegestuurd krijgt.

Verbeter zichtbaarheid online: “Neem drempels weg en beantwoord vragen”

Verbeter zichtbaarheid online: “Neem drempels weg en beantwoord vragen”

Sinds de rente een stuk hoger staat, leven we in een nieuwe realiteit. Klanten kloppen niet zomaar meer aan en de meeste adviseurs zullen weer aan acquisitie moeten doen. Gelukkig bestaan er allerlei slimme methodes die je helpen om op te vallen bij nieuwe en bestaande klanten. De komende periode spreekt Kop-Munt met een aantal experts. Als eerste: Marloes de Ruiter.

Jacqueline van der Vleuten is dé Hypotheekkenner van 2022

Jacqueline van der Vleuten is dé Hypotheekkenner van 2022

Het heeft er lang om gespannen in het eindklassement, maar Jacqueline van der Vleuten mag zich dé Hypotheekkenner van 2022 noemen. De adviseur van Van den Boer en Roggen in Eindhoven speelde elke maand mee met de Kennistest op onze site en behaalde een totaalscore van maar liefst 45 punten. Arjan Drummen greep met 43 punten het zilver, Gerard Ragetlie met 40 punten het brons. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.