Aantal NHG-hypotheken stijgt fors

10 mei 2023 Leestijd ± 1minuut
Aantal NHG-hypotheken stijgt fors

Het aantal hypotheken met NHG is het afgelopen kwartaal met 39 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. De hogere kostengrens (sinds 1 januari van dit jaar 405.000 euro in plaats van 355.000 euro) en de lagere huizenprijzen zijn de voornaamste redenen, zo stelt NHG. Het marktaandeel van hypotheken met NHG nam hiermee toe tot 78,1 procent.

Een andere reden voor de grote stijging van het aantal NHG-hypotheken is dat huizenkopers nu aflossingsvrije hypotheken minder aantrekkelijk vinden vanwege de hogere hypotheekrente. “Zij kiezen daarom eerder voor de zekerheid van een vangnet voor kwijtschelding van een eventuele restschuld”, aldus NHG.

Hoewel het aantal hypotheken met NHG fors is toegenomen, constateert NHG wel dat de woningmarkt in Nederland steeds meer op slot raakt. Sinds 2005 is het aantal door particulieren gekochte bestaande woningen in het eerste kwartaal van een jaar nog nooit zo laag geweest, met uitzondering van de krediet- en schuldencrisis. 

De snel gestegen rentes verkleinen volgens NHG de financieringsmogelijkheden van huizenkopers. Ook zorgt de rentestijging voor minder oversluitingen en minder (bij)leningen voor kwaliteitsverbetering van woningen. 

Het laagste 10-jaars rentetarief met NHG steeg van 0,85 procent eind augustus 2021 tot 3,94 procent eind maart dit jaar. De gestegen rente heeft de financieringsmogelijkheden van potentiële kopers flink beperkt: om 405.000 euro te kunnen lenen is nu een inkomen van 81.500 euro nodig, waar dit in augustus 2021 nog 71.000 euro was. Dit is een stijging van 16,4 procent.


Lees ook
Meer kans voor starters: “De beleggers zijn weg”

Meer kans voor starters: “De beleggers zijn weg”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ruben Steen van Q Financieel laat zijn licht schijnen over het slot op de woningmarkt, bouwen in het buitengebied en Britten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?
Column

Het nieuwe pensioenakkoord, ga ik daar iets van merken (als hypotheekadviseur)?

Pensioenen en hypotheken zijn meer aan elkaar gelinkt dan vaak wordt gedacht. Zo zijn het niet alleen allebei belangrijke financiële producten, de hoogte van een pensioen heeft ook impact op de hoogte van de hypotheek die een consument kan krijgen. Het verhogen van de AOW met 10% en de mogelijkheid dat een deel van het pensioen in één keer mag worden opgenomen vanaf volgend jaar, komen waarschijnlijk ook terug in uw gesprekken als adviseur met hypotheekklanten.

Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

Prijsdaling Haarlemse koopwoningen grootste van het land: “Vertrouwen komt nu weer terug”

In het eerste kwartaal van dit jaar zakten de huizenprijzen in de regio Haarlem op jaarbasis met bijna 15 procent. Dat was veel meer dan de 8 procent landelijk. “De tijd dat mensen lachend 100.000 tot 150.000 euro overbieden, is voorbij”, stelt Joren Bakx van Overspaern Makelaardij in Haarlem. 

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.