Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

06 mei 2022 Leestijd ± 3minuten
Miljoenenwoningen: 'Ik zie een rem op overbiedingen'

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Mieke Pannekoek van Finzie Boxmeer en Marco Vonk van Kuipers & Claassen Amsterdam bespreken onder meer de exponentiële groei van miljoenenwoningen: “De overheid moet anticyclisch beleid voeren.”

Nederland telt 142.900 miljoenenwoningen. In 2013 waren dit er nog 14.360. Kijk jij nog op van dit soort statistieken?

Mieke: “Het is bizar, maar ik kijk er niet van op. Ik woon zelf in een klein dorpje met zevenhonderd inwoners. Hier gaan ze niet voor een miljoen, maar wel voor tonnen, ook een oude woning met asbest. Dat is echt schokkend. Al zie ik nu wel steeds meer een rem op overbiedingen, door de stijging van de rente en de verandering van de leencapaciteit.”

Marco: “Als ik kijk naar hoe de overheid haar beleid voert, dan snap ik deze groei wel. Bij crises verscherpen ze alle regels en versoberen ze alle normen. Gaat het juist goed, dan doen ze het tegenovergestelde. De overheid moet anticyclisch beleid voeren. Daardoor heb je geen excessen meer. Je loopt nu achter de feiten aan.”

De kritiek op de verstrekkingsnormen van het NIBUD vanuit de markt stapelt zich op. Hoe kijk jij aan tegen de huidige toetsing en standaardisatie? 

Marco: “De banken moeten meer vrijheid krijgen. Tijdens de financiële crisis zijn de verstrekkingsnormen door de overheid overgeheveld naar het NIBUD. Daarvoor mocht een bank zelf nadenken wie wat mocht lenen. Nu moet iedereen zich aan dezelfde regels houden. Het gaat soms zover dat zes euro al te veel is.”

Mieke: “Technisch klopt het wel, maar logischerwijs niet. De verschillen zijn lastig uit te leggen richting de klant. Met de enorm stijgende rente is het ook steeds moeilijker om verwachtingen te managen. Wat de ene week mogelijk is, is daarna niet meer mogelijk. Dit kan een enorme tegenvaller zijn. Daarnaast is in veel gevallen maatwerk niet mogelijk als er een overschrijding is van de I/L toets.”

Online hypotheekadviseur Frits schopt met een nieuwe campagne tegen de heilige huisjes in de hypotheekmarkt. Zij willen de controle terug geven aan de klant, omdat de doorsnee adviseur niet onafhankelijk zou zijn. Wat vind jij van die uiting?

Mieke: “Dat vind ik wel een statement. Welke verstrekker het wordt maakt mij niet uit, zolang het maar voor de klant het gunstigste tarief is en de voorwaarden de specifieke situatie niet bijten. Ik laat alles aan de klant zien, bied alles aan. Niet onafhankelijk? We hebben hard gewerkt om de bekendheid van onze betrouwbaarheid op te bouwen.”

Marco: “Het merendeel van de consumenten heeft onvoldoende inzicht in eigen inkomsten en uitgaven. Wanneer het op hypotheken aankomt, is de kennis al helemaal beperkt. Tuurlijk is het voor mij fijn dat ik daardoor werk heb. Of de consument meer beslissingen zelf zou moeten maken? Mijn ervaring is dat zij daar gewoon niet toe in staat zijn, dus lijkt het mij onhandig.”


Lees ook
“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”
Dat ene advies

“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jantien Schipper vertelt over dat ene advies…

Waarom is de reputatie van aflossingsvrij toch zo slecht?
Column

Waarom is de reputatie van aflossingsvrij toch zo slecht?

Anderhalve week geleden gaf ik een college aan studenten in Maastricht en kreeg de vraag: “Verstrekken jullie aflossingsvrije hypotheken?”. Mijn antwoord: “De Nederlandse markt is 50% aflossingsvrij dus zeker verstrekken wij ook aflossingsvrij.” Gevolgd door de tegenvraag: “Vinden jullie dat niet eng?”. Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Bijvoorbeeld ook als ik praat met de pensioenfondsen en verzekeraars die geld beschikbaar stellen aan MUNT voor het verstrekken van hypotheken. 

Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

Discussie over verplichte warmtepompen: “Je kan niet in andermans portemonnee kijken”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Romany Staring van Visie op Hypotheken Vianen en Richard Bloedjes van Bloedjes en Eriks ergeren zich aan de verplichting van hybride warmtepompen vanaf 2026. “Een enorme investering, terwijl deze misschien niet rendeert.”

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.