“Ik hielp mijn ouders hun hypotheek pensioenproof te maken”
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jantien Schipper vertelt over dat ene advies…
Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Mieke Pannekoek van Finzie Boxmeer en Marco Vonk van Kuipers & Claassen Amsterdam bespreken onder meer de exponentiële groei van miljoenenwoningen: “De overheid moet anticyclisch beleid voeren.”
Mieke: “Het is bizar, maar ik kijk er niet van op. Ik woon zelf in een klein dorpje met zevenhonderd inwoners. Hier gaan ze niet voor een miljoen, maar wel voor tonnen, ook een oude woning met asbest. Dat is echt schokkend. Al zie ik nu wel steeds meer een rem op overbiedingen, door de stijging van de rente en de verandering van de leencapaciteit.”
Marco: “Als ik kijk naar hoe de overheid haar beleid voert, dan snap ik deze groei wel. Bij crises verscherpen ze alle regels en versoberen ze alle normen. Gaat het juist goed, dan doen ze het tegenovergestelde. De overheid moet anticyclisch beleid voeren. Daardoor heb je geen excessen meer. Je loopt nu achter de feiten aan.”
Marco: “De banken moeten meer vrijheid krijgen. Tijdens de financiële crisis zijn de verstrekkingsnormen door de overheid overgeheveld naar het NIBUD. Daarvoor mocht een bank zelf nadenken wie wat mocht lenen. Nu moet iedereen zich aan dezelfde regels houden. Het gaat soms zover dat zes euro al te veel is.”
Mieke: “Technisch klopt het wel, maar logischerwijs niet. De verschillen zijn lastig uit te leggen richting de klant. Met de enorm stijgende rente is het ook steeds moeilijker om verwachtingen te managen. Wat de ene week mogelijk is, is daarna niet meer mogelijk. Dit kan een enorme tegenvaller zijn. Daarnaast is in veel gevallen maatwerk niet mogelijk als er een overschrijding is van de I/L toets.”
Mieke: “Dat vind ik wel een statement. Welke verstrekker het wordt maakt mij niet uit, zolang het maar voor de klant het gunstigste tarief is en de voorwaarden de specifieke situatie niet bijten. Ik laat alles aan de klant zien, bied alles aan. Niet onafhankelijk? We hebben hard gewerkt om de bekendheid van onze betrouwbaarheid op te bouwen.”
Marco: “Het merendeel van de consumenten heeft onvoldoende inzicht in eigen inkomsten en uitgaven. Wanneer het op hypotheken aankomt, is de kennis al helemaal beperkt. Tuurlijk is het voor mij fijn dat ik daardoor werk heb. Of de consument meer beslissingen zelf zou moeten maken? Mijn ervaring is dat zij daar gewoon niet toe in staat zijn, dus lijkt het mij onhandig.”
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jantien Schipper vertelt over dat ene advies…
Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”
Als nieuwe commercieel directeur van MUNT Hypotheken is Paul Teutscher zich van één ding bewust: het hypotheekproces is altijd voor verbetering vatbaar. “De communicatie kan altijd beter net als het eenvoudiger maken van stukken. We willen frustraties wegnemen bij zowel consumenten, adviseurs en onze serviceproviders. En dat lukt ons zeker niet altijd, we blijven leren.”
De oorlog in Oekraïne en klimaatverandering die harder gaat dan aangenomen dwingen ons sneller duurzaam te worden. De stijgende energieprijzen raken woningeigenaren hard in de portemonnee en vormen samen met overheidssubsidies voor isolatie en zonnepanelen een stimulans om te verduurzamen. Een klein lichtpuntje, voortgekomen uit een hele nare situatie.