53% van Nederlanders vindt hypotheekmarkt onduidelijk

12 september 2022 Leestijd ± 2minuten
53% van Nederlanders vindt hypotheekmarkt onduidelijk

Een meerderheid van alle Nederlanders vindt de hypotheekmarkt een onduidelijke markt. Dat blijkt uit een enquête van MUNT Hypotheken onder vierhonderd Nederlanders. Vooral geldzaken rondom wonen worden bestempeld als ingewikkeld. De geldverstrekker start daarom een samenwerking met illusionist Steven Kazan om aan te tonen dat hypotheken helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn.

Vooral starters en jonge gezinnen geven over het algemeen aan dat ze hypotheken als complex ervaren. Bijna zestig procent van de respondenten tussen de 18 en 39 jaar vindt alle geldzaken eromheen ingewikkeld. Ruim dertig procent van hen weet bijvoorbeeld niet goed wat ze kunnen lenen om een huis te kopen. Het zijn niet alleen de starters die vol met vragen lijken te zitten. Meer dan de helft van de veertigplussers geeft ook aan dat zij de hypotheekmarkt een onduidelijke markt vinden.  

“Onduidelijkheid en uiteindelijk misvattingen maken de drempel om zaken op het gebied van hypotheek te regelen onnodig hoog”, stelt Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. “Oversluiten is nu behoorlijk populair door oplopende rentes maar we merken dat veel mensen niet eens weten waar ze zouden moeten beginnen om dit proces in gang te zetten.” 43 procent van de Nederlanders weet niet welke stappen zij moeten nemen om over te sluiten. Vergelijkbare percentages gelden voor het schenken van geld met als doel een huis te kopen en het creëren van mogelijkheden om te verduurzamen of verbouwen. 

Vol met vraagtekens 

Eén oorzaak die mogelijk ten grondslag ligt aan de onwetendheid is het wollige taalgebruik dat volgens Hensbergen als een soort virus verweven is met de markt. “Minder dan tien procent kan uitleggen wat termen als loan to value of bereidstellingsprovisie inhouden. Dat komt niet geheel als een verrassing, maar dit zet ons wel aan tot actie. We hebben daarom bijvoorbeeld weer een tijdje terug besloten om al onze teksten op te schrijven in begrijpelijker Nederlands. We willen eenvoud voor zowel de hypotheekadviseur als de persoon die een lening voor een huis afsluit zoveel mogelijk garanderen”, vertelt Hensbergen. 

Wegtoveren van onwetendheid 

“We willen graag uitdragen dat onze producten, processen en uitingen veel simpeler zijn dan men op voorhand denkt. Vandaar de start met de samenwerking met Steven Kazan en MUNT Hypotheken, geen abracadabra”, aldus Paul Teutscher, commercieel manager bij de geldverstrekker. Dit doet MUNT Hypotheken samen met Steven en zijn partner Jamie Kames, die laten zien dat het afsluiten van hypotheken alles behalve hogere wiskunde is.

Lees hier meer over MUNT Hypotheken, geen abracadabra en doe mee aan de challenge!


Lees ook
Meeverhuizen van de rente
Column

Meeverhuizen van de rente

Een hypotheek afsluiten lijkt voor bepaalde consumenten soms zo simpel. Ze doen dat het liefst online want dat scheelt in de kosten. Een partij uitzoeken met de laagste rente, annuïteit of lineair en 20 of 30 jaar vast. Hoe moeilijk kan het zijn? 

Starters op de woningmarkt: hoe gaat het bij de buren?

Starters op de woningmarkt: hoe gaat het bij de buren?

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Dat is ook in onze buurlanden het geval. Hoe zijn starters er aan toe in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk? En wat gebeurt er om starters te ondersteunen? 

Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Gaan de huizenprijzen dalen in 2023? “Er zal geen crash komen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week vertelt Hans Stroosma van BTER Financieel onder meer over de mogelijke daling van de huizenprijzen in 2023. “Door het blijvende woningtekort zal er geen crash komen.”

Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Verhoging rente studieschuld: “Had de politiek maar ballen gehad”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Roland Aarts van Hypotheekelarij Asten en Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies denken dat de mogelijke verhoging van de rente op studieschulden invloed zal hebben op de leencapaciteit: “Starters moeten straks op de blaren zitten.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.