2023 in 3 grafieken: terug naar rustiger vaarwater

15 januari 2024 Leestijd ± 2minuten
2023 in 3 grafieken: terug naar rustiger vaarwater

In 2023 zorgde de hogere rente voor een lager aantal aanvragen en daarmee een lager hypotheekvolume. Het hypotheekvolume daalde in Nederland tot zo’n 100 miljard euro, schrijft Sjoerd van Dijck, Investor Relations bij DMFCO Asset Management, in zijn terugblik op 2023.

Huizenprijzen

Na 8 jaar van stijgende huizenprijzen, daalde de huizenprijzen begin vorig jaar door de combinatie van hoge rente en economische onzekerheid onder consumenten. Op het dieptepunt bedroeg deze daling 5,6% ten opzichte van een jaar daarvoor. Deze daling was het grootste in de grote steden en bij woningen in het relatief hoge prijssegment.

In de tweede helft van 2023 vertoonde de huizenprijzen echter weer een lichte stijging. Dit was te danken aan het toegenomen vertrouwen onder consumenten, sterk gestegen lonen en een oplopend woningtekort.
De betaalbaarheid van de Nederlandse woningen verslechterde niet verder door de oplopende hypotheekrente en de sterk gestegen lonen, dankzij een goed presterende arbeidsmarkt.

Hypotheekaanvragen

De hogere rente heeft haar sporen achtergelaten. De recordaantallen liggen achter ons en de markt is, met 370.000 aanvragen, flink kleiner geworden. Toch is het aantal aanvragen, zeker in historisch perspectief, nog steeds aan de hoge kant. 
Wanneer we inzoomen op het type hypotheekaanvraag zien we dat er relatief weinig is veranderd. De kortere rentevaste periodes (≤10 jaar) zijn met een marktaandeel van ongeveer 70% dominant gebleven. Ook op het gebied van Loan-to-value (LtV) is er sprake van stabilisatie. Daar was met name NHG, met een marktaandeel van gemiddeld 35%, populair.

Aanvragers

Kijken we naar het type aanvrager, dan valt het grote marktaandeel van starters (40%) op. De verbeterde positie van starters op de markt is mede te danken aan het gewijzigde beleid vanuit de overheid, de verhoogde NHG-limiet en de (al eerder ingevoerde) verhoogde vrijstelling van de overdrachtsbelasting. 

Last, but not least. Het meenemen van de hypotheekvoorwaarden blijft een aantrekkelijke optie voor hypotheekklanten nu de rente relatief hoog is. Het volume meeneemhypotheken en daarmee gepaarde verhogingen is dan ook gestegen tot 25% van de totale markt. Hiermee bezetten meenemers een steeds prominentere positie op de hypotheekmarkt. Niet elke doorstromer is overigens ook een meenemer. 

Springlevend

De hypotheekmarkt trekt sinds de zomer van 2023 weer aan. Zo verbeterde het sentiment bij consumenten, steeg het aantal hypotheekaanvragen en zien we zelfs weer een stijging in de huizenprijzen. De recordaantallen in aanvragen zoals we in 2022 zagen, zullen we voorlopig niet meer terugzien. Maar met 370.000 aanvragen en een volume van 100 miljard, is de hypotheekmarkt nog steeds springlevend.


Lees ook
Wordt 2024 een ander jaar door dalende rente? “Verwachtingen worden al getemperd”

Wordt 2024 een ander jaar door dalende rente? “Verwachtingen worden al getemperd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Maurice Cuvelier van Financieel Fit Haarlem over de groei van hypotheekaanvragen, vaste energiecontracten en het verblijvingsbeding.

Overbruggingskrediet, waarom is er toch zo veel verschil tussen verstrekkers?
Column

Overbruggingskrediet, waarom is er toch zo veel verschil tussen verstrekkers?

Overbruggingskredieten zijn de olie van de Nederlandse huizenmarkt. Het overgrote deel van de Nederlanders koopt een nieuwe woning voordat de oude woning is verkocht. Vanuit een praktisch oogpunt heel erg logisch, maar in de praktijk toch wat complexer dan het lijkt - zeker in combinatie met de meeneemregeling.

Luuk Op Heij, Linda van Loon en Jacqueline van der Vleuten op het erepodium van de Kennistest van 2023

Luuk Op Heij, Linda van Loon en Jacqueline van der Vleuten op het erepodium van de Kennistest van 2023

Het was een nek-aan-nekrace in het eindklassement voor de Kop-Munt Kennistest van 2023, maar Luuk Op Heij mag zichzelf de glorieuze Hypotheekkenner van het jaar noemen. De adviseur van Van den Boer en Roggen in Weert speelde elke maand mee met de Kennistest op onze site en behaalde een indrukwekkende totaalscore van maar liefst 200 punten. Linda van Loon van Helder Hypotheekadvies behaalde een knappe tweede plaats met 194 punten. Jacqueline van der Vleuten, die ook bij Van den Boer en Roggen werkt maar op het Eindhovense kantoor, pakt het brons met 184 punten.

Hypotheekrente daalt al acht weken: gaan we in 2024 richting 3 procent?

Hypotheekrente daalt al acht weken: gaan we in 2024 richting 3 procent?

De hypotheekrente is al acht weken aan het dalen. De populairste rentevaste periode van 10 jaar vast met NHG is daardoor inmiddels onder de 4 procent beland. Hypotheekexpert Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep ziet voor volgend jaar zelfs een nog iets lagere hypotheekrente in het verschiet.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.