2021 wordt opnieuw spannend voor de hypotheekwereld

31 december 2020 Leestijd ± 3minuten
2021 wordt opnieuw spannend voor de hypotheekwereld

Op de valreep van 2020 kijkt Ellen Hensbergen in haar column vooruit naar een nieuw jaar dat alles behalve saai wordt.

Na een waanzinnig 2020, rollen we een nieuw jaar in vol kansen. Ik heb er in ieder geval zin in. Ook al zitten we nu weer ingepakt in joggingpakken te cocoonen vanwege de lockdown, de woningmarkt blijft alles behalve stilstaan.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de woningmarkt in 2021 zijn vooral erfenissen van eerdere jaren. De huizenprijzen lijken voorlopig nog verder te stijgen. De invloed van de eerste en tweede coronagolf zijn meegevallen op de woningmarkt, maar de vraag is wel hoeveel veerkracht er over is. Blijven woningen nog wel voor genoeg mensen betaalbaar met deze hoge prijzen? 

Een andere spannende attractie van 2021 is de regelgeving binnen de hypotheekwereld. Het is belangrijk dat we regels hanteren om bijvoorbeeld starters en senioren te beschermen. De vraag is ook hier waar de grens ligt. We moeten bijvoorbeeld op zoek naar de juiste balans tussen het stimuleren van (extra) aflossen en het opbouwen van een cash buffer die het afgelopen jaar zo waardevol is gebleken. 

De hoofdrol is in 2021 weer weggelegd voor de woningvoorraad. De tekorten zijn enorm en de voorgenomen nieuwbouw ligt ver beneden peil. We hebben dit jaar het record behaald van een tekort van 350.000 woningen. Hier komen we direct tot de kern van het gros van de ontwikkelingen op de woningmarkt - van de hoge huizenprijzen tot en met de startersproblematiek.

Dit zijn een paar pittige feiten op een rij, maar kansloos is het wat mij betreft zeker niet. 

2021 is juist een jaar waar met veel potentie voor de hypotheekwereld wat mij betreft. Vooruit, de woningvoorraad is wel een probleem waar we nog een langere tijd mee moeten kampen, maar alles daaromheen biedt kansen. 

Het ging wel erg ‘goed’ de afgelopen jaren. De noodzaak om te innoveren is dan minder groot. De economische conjunctuur en de nasleep van de coronacrisis hebben de hypotheekwereld in 2020 weer op scherp gezet. We namen de aangename hypotheekmarkt wellicht iets teveel voor lief. Als het goed gaat, dan is het de kunst om scherp te blijven. 2020 heeft ervoor gezorgd dat we weer wakker zijn.

Nu ben ik benieuwd hoe we - wakker geschud en wel- omgaan met alle kansen die de onstuimige marktontwikkelingen bieden. Gaan we weer anders kijken naar geld dat wordt vastgezet in woningen? Worden er nieuwe woonvormen ontwikkeld om het tekort zoveel mogelijk te beperken? En wat kunnen wij als geldverstrekkers doen om onze klanten een stabiele financiële situatie te blijven bieden? Zoveel vragen waar we met zijn allen antwoorden op gaan vinden.

Voor 2021 zie ik in ieder geval een hypotheeklandschap waar weer ruimte is voor creativiteit. We kunnen aan de slag! Maandag aanstaande dan, want voor nu wens ik u eerst nog een prachtig uiteinde van 2020. Rust goed uit want er ligt meer dan genoeg werk op ons te wachten.
 


Lees ook
De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 2)
Trends

De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 2)

Wat waren de onderwerpen waar u warm voor liep dit jaar?

Door de hoge boete raadde ik het hele zaakje af
Dat ene advies

Door de hoge boete raadde ik het hele zaakje af

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Paul van Wegen over dat ene advies…

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

De oude woning niet verkopen maar verhuren. Door de lage rente is het een interessante optie. In grote steden was het fenomeen al in opkomst, maar Jamie Hilgersom, hypotheekadviseur in de regio Haaglanden, ziet het ook in zijn werkgebied opkomen. Van de doorstromers komt twee op de vijf bij hem binnen met de wens om de oude woning aan te houden. Hij vertelt wie deze mensen zijn en hoe het in de praktijk uitpakt.

“Met goed contact krijg je meer voor elkaar”
Adviseur van de maand

“Met goed contact krijg je meer voor elkaar”

Van horeca-manager naar hypotheekadviseur lijkt geen logische stap. Maar bij adviseur van de maand Quintus Winkler viel alles op z’n plaats bij het adviseurschap. “Ik ga elke dag fluitend naar kantoor.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.