2021 was het jaar van de oversluiters

Nauwelijks plaats meer voor starters
22 december 2021 Leestijd ± 3minuten
2021 was het jaar van de oversluiters

Het jaar loopt bijna ten einde. Wat is op de hypotheekmarkt dé grootste verandering geweest? Volgens Vixx-directeur Robin Urban en adviseur Jacqueline van der Velden was de grote verschuiving naar de oversluitmarkt in 2021 het meest in het oog springend.

Jacqueline van der Velden, adviseur van Hypotheek Visie in Rosmalen, vindt dat 2021 een topjaar was op het gebied van oversluiten. “In 2020 hadden we ook veel oversluiters. Maar door de steeds groter wordende overwaarde in combinatie met de lage rente, gaan meer mensen hun hypotheek tegen het licht houden. Ik denk dat zo’n 30% van mijn klanten in hun eigen huis wil blijven wonen. Dat is veel”, vertelt Van der Velden.  “Hierdoor komen er minder huizen op de markt en dat is nadelig voor aankopers. Er is veel vraag, maar weinig aanbod.”

Van der Velden stipt heel vaak het oversluiten tijdens haar klantgesprekken aan. “De klant komt altijd met één vraag binnen. Bijvoorbeeld: ik wil verbouwen. Dan trek ik ‘m breder naar de hele hypotheek. Kunnen we daar niet iets mee doen? En als een klant vraagt of hij zijn maandlasten kan verlagen, dan trek ik die vraag breder naar een mogelijke verbouwing van zijn huis. Zo komen we vaak bij oversluiten uit.”

De Brabantse adviseur denkt dat de oversluit-trend zich ook volgend jaar zal voortzetten. “Ik verwacht daarnaast dat de senioren dan wat meer gaan durven. We hebben voor deze doelgroep meer opties, er zijn bij de geldverstrekkers het afgelopen jaar meer mogelijkheden voor senioren gekomen. Bijvoorbeeld dat je op werkelijke last mag toetsen. Hun financieringsmogelijkheden zijn hierdoor flexibeler geworden.”

ECB houdt rente laag

Robin Urban, directeur franchise van financieel dienstverlener Vixx, legt een verband tussen de aanzwellende oversluitmarkt en het beleid van de Europese Centrale Bank. “De inflatie is met name in het afgelopen half jaar sterk toegenomen, maar de Europese Centrale Bank verhoogt de rente niet. Zo blijven de hypotheekrentes tussen de 1% en 2% hangen en worden de oversluitingen op de woningmarkt aangezwengeld.”

In het derde kwartaal groeide volgens HDN de omzet van de hypotheekmarkt met 12,2% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Urban: “Die groei heeft met name te maken met de steeds groter wordende groep van doorstromers en oversluiters. Het aandeel van starters op de hypotheekmarkt was een paar jaar geleden nog ongeveer 50%. Dat is nu nog ongeveer 19%. Dat scheelt enorm. Dankzij hun overwaarde kunnen doorstromers een stap naar een ander huis maken. Starters hebben het moeilijk, want die hebben meestal geen eigen geld.”

Denkt Urban dat de booming oversluitmarkt zich ook in 2022 zal voortzetten? “Zolang de rente laag blijft, blijven die oversluitingen interessant. Stel, je hebt je huis in 2013 gekocht, met een vaste renteperiode van tien jaar. Toen stond de rente ongeveer op 3% tot 5%. Ondanks een mogelijke boete blijft het dan nú interessant om de rente over te sluiten, of om te gaan verhuizen. Ik denk dat de doorstroom- en oversluitmarkt ook in 2022 de belangrijkste markten zullen zijn.”


Lees ook
Trots op de nieuwe offerte

Trots op de nieuwe offerte

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Wie zijn de mensen achter MUNT? We laten enkele werknemers aan het woord. Deze keer: Maxim van den Berg, business analist.

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Kees Steijger van De Hypotheker Den Haag noemen een tweede aflossingsvrije hypotheek voor senioren ‘een gezonde ontwikkeling’. 

Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend
De Kettingvraag

Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Jan van de Wijdeven uit Hapert stelt de volgende vraag aan vakgenoot Roel van Meeuwen uit Diessen:

Peter Boelhouwer: “Afschaffing jubelton heeft heel weinig effect”
Opinie

Peter Boelhouwer: “Afschaffing jubelton heeft heel weinig effect”

Er kan vanaf 2024 geen gebruik meer worden gemaakt van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, zo is in het regeerakkoord afgesproken. Deze zogeheten ‘jubelton’ zou voor de woningmarkt te verstorend werken en sommige mensen teveel bevoordelen. “Als sommige starters een steuntje in de rug krijgen en andere niet, dan wordt er ongelijkheid gecreëerd”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen in Delft. Wel vindt hij dat de afschaffing weinig zoden aan de dijk zet.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.