Vijf tips voor financieel voordeel bij een hypotheek

26 april 2017 Leestijd ± 3minuten
Vijf tips voor financieel voordeel bij een hypotheek

Veel particuliere huizenkopers en -bezitters maken nauwelijks gebruik van de financiële voordelen die schuilen in hun hypotheek. Fiscale en andere financiële buitenkansen zijn al snel te benutten wanneer de hypotheekadviseur zijn klanten wijst op de volgende tips.

1.    Maak werk van lagere risicoklasse
Wanneer de consument een woning koopt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), spelen de risicoklassen, gebaseerd op de LTV, een grote rol bij het bepalen van de hoogte van de hypotheekrente. Er zijn veel scenario’s denkbaar die leiden tot een lagere risicoklasse. Bijvoorbeeld een door de bewoner uit eigen middelen gefinancierde verbouwing of een extra boetevrije aflossing. Een stijging van de marktwaarde van de woning leidt ook tot een lagere risicoklasse, evenals een uitkering uit de hypotheekpolis na het overlijden van een partner. Niet alle hypotheekverstrekkers passen automatisch de rente aan na indexering op grond van taxatierapporten. Soms moet de klant actief vragen om rentekorting. Opletten dus. MUNT Hypotheken past overigens wel de rente automatisch aan. 

2.    Sluit niet zomaar over
Er zijn nog steeds woningeigenaren die zich laten verleiden tot oversluiting van hun spaarhypotheek in een annuïteitenhypotheek, puur op grond van actuele lagere rentetarieven. Dat is echter in veruit de meeste gevallen niet aantrekkelijk. De opgebouwde waarde in de spaarhypotheek wordt in mindering gebracht op de annuïteitenhypotheek. Doordat de rentecomponent in de loop der tijd afneemt neemt ook de aftrek af. Alleen als door extra aflossingen of waardestijgingen van de woning de hypothecaire lening in een lagere risicoklasse terecht komt, kan het omzetten van een (bank)spaarhypotheek in een annuïteitenhypotheek eventueel aantrekkelijk zijn. Waarom dat in veel gevallen niet zo is, leest u in het artikel 'Boetevrij’ geld opnemen uit een spaar- of beleggingsproduct: goed of slecht idee?

3.    Houd rekening met private lease
Een hypotheekadviseur is verplicht rekening te houden met lopende financiële verplichtingen van klanten bij het adviseren van een hypotheek. Dit is uiteraard niets nieuws. Een vrij recente verandering is echter dat het Bureau Kredietregistratie (BKR) ook private lease registreert als lening. Het BKR maakt de berekening van 65 procent van het maandbedrag, vermenigvuldigd met de looptijd in maanden. Bij de berekening van de maximale hypotheek moet de hypotheekadviseur deze verplichtingen meenemen. Een leaseauto van enkele honderden euro’s lijkt voor velen misschien een aantrekkelijke optie voor het dagelijkse woon-werkverkeer, maar deze verplichting neemt ook een flinke hap uit de leencapaciteit. 

4.    Breek de KEW/SEW niet open bij restschuld
Veel verhuizende woningbezitters met een restschuld hebben daarvoor een voor de hand liggende oplossing in hun hypotheek met een KEW/SEW of BEW. Bij het financieren van hun nieuwe woning kunnen zij de opgebouwde waarde in hun oude hypotheek in mindering brengen op de restschuld. Dit wil niet zeggen dat dit altijd de beste oplossing is. Het fiscaal ongewijzigd voortzetten van met name (bank)spaarhypotheken, zonder de KEW/SEW open te breken, zal vrijwel altijd voordeliger zijn. In dat geval financiert de klant de restschuld mee in de nieuwe hypotheek. Bij sommige hypotheekaanbieders is dit mogelijk, mits het inkomen hoog genoeg is om de totale hypotheeklasten te dragen. Het is aardig wat werk om dit in kaart te brengen, maar het levert de klant in bepaalde gevallen ook veel op.

5.    Verschuif de hypotheek naar box 3
Het overhevelen van de hypotheek naar box 3 is door de lage hypotheekrente aantrekkelijk geworden. Bij een lage restschuld en wanneer het eigenwoningforfait groter is dan de hypotheekrenteaftrek kan dit interessant zijn, evenals in het scenario waarin de klant veel vermogen in box 3 heeft. Bij klanten met een hypotheek van vóór 2013 is dit overhevelen mogelijk door de eigenwoninglening in box 1 af te lossen met spaargeld van box 3 en daarna bij de bank een consumptief krediet aan te gaan. Bij nieuwere annuïteitenhypotheken gaat het iets anders: door niet of te weinig af te lossen, verdwijnt de lening automatisch uit box 1 naar box 3. Wanneer er eenmaal aan de aflossingseisen is voldaan, verschuift de lening weer terug. Het spreekt voor zich dat dit maatwerk vereist en goed advies voor de klant om het voordeel te realiseren. 
 


Lees ook
De LTV: verder verlagen of weer omhoog?

De LTV: verder verlagen of weer omhoog?

De loan-to-value (LTV) vertoont al jaren een dalende lijn. Dit jaar bedraagt de maximale hypotheek nog 101 procent van de waarde van het huis, in 2018 daalt hij verder naar 100 procent en wat gebeurt er daarna? Minister Dijsselbloem zou de LTV het liefst nog verder verlagen en Klaas Knot, president van DNB spreekt zelfs over een percentage van 90 procent. Als koper moet je dus steeds meer eigen geld meenemen, wil je een hypotheek kunnen afsluiten. Hoe denkt de markt erover? We vroegen vier hypotheekadviseurs naar hun mening over de hoogte van de LTV.

MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

MUNT Hypotheken lanceert per direct de eerste overstaphypotheek van Nederland, de MUNT Simpel Overstap Hypotheek. Deze service maakt het mogelijk om gemakkelijk over te stappen van hypotheekaanbieder. Honderdduizenden hypotheekklanten betalen te veel voor hun hypotheek, zo bleek vorige week uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. De complexiteit van de wet- en regelgeving en de veelvoud aan gevraagde documenten bij het overstappen, zorgen ervoor dat veel hypotheekeigenaren vastzitten bij hun huidige hypotheekaanbieder.

Vijf kernwaarden waar je MUNT Hypotheken op mag afrekenen

Vijf kernwaarden waar je MUNT Hypotheken op mag afrekenen

Kernwaarden liggen aan de basis van het gedrag van medewerkers. Ze geven aan hoe de onderneming werkt en bepalen zo het karakter van de onderneming. “De kernwaarden van MUNT Hypotheken zitten ook echt in onze vezels, die zijn intrinsiek. We spreken elkaar erop aan als we ze niet naleven”, aldus commercieel directeur Menno Luiten van MUNT Hypotheken. Om welke waarden gaat het en waarom passen ze zo bij MUNT Hypotheken?

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Het gefaseerd  afschaffen van de Wet Hillen houdt de gemoederen behoorlijk bezig. In Den Haag heeft de politiek er zijn handen vol aan, met oppositiepartijen PVV en 50Plus die fel protesteren tegen de afschaf, maar ook in hypotheekland klinken er kritische geluiden door. Wat vinden de adviseurs van de voorgenomen maatregel? We vroegen het aan Tony de Jong van HypotheekCompany Zaanstad, Andre van Luijk van Woonvisie Hypotheken en Verzekeringen en Martin Hagedoorn van CMIS Group.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.