Rentemiddeling: bezit van de zaak, eind van het vermaak?

19 augustus 2016 Leestijd ± 2minuten
Rentemiddeling: bezit van de zaak, eind van het vermaak?

Consumentenorganisaties schreeuwden moord en brand: alle geldverstrekkers móésten per ommegaande rentemiddeling aan hun klanten aanbieden. Nu de meeste partijen het hebben, bereiken ons de eerste tegengeluiden. Het verlagen van de maandlasten lijkt voor de meeste consumenten een no-brainer, maar adviseer jij je klant ook wel eens om het niet te doen?

In de markt zijn kritische geluiden te horen over rentemiddeling. MoneyView noemt het concept na eigen onderzoek al gekscherend een sigaar uit eigen doos. Vanwege de huidige lage rente lijkt rentemiddeling voor de klant een kans om flink te besparen. Maar de geldverstrekker speelt natuurlijk niet voor sinterklaas. Onderaan de streep betaalt de klant precies hetzelfde – of soms zelfs meer – als in het oorspronkelijke scenario. De parallel met het afsluiten van een telefoonabonnement is snel gemaakt. Hoeveel consumenten denken wel niet dat ze het toestel daar gratis bij krijgen? In werkelijkheid betalen ze het mobieltje gedurende hun contractduur in hun maandabonnement. En daar bovenop komen vaak nog extra kosten.

Budgethypotheek
En er is nog een addertje onder gras. Sommige geldverstrekkers beperken namelijk ook nog eens de hypotheekvoorwaarden als de klant kiest voor rentemiddeling. Bijvoorbeeld door de vrijstelling van eventuele boeterente bij verhuizing te laten vervallen. Ze maken er voor de klant gewoon een budgethypotheek van. Maar is het verschralen van het hypotheekproduct de beste manier om je klant te behandelen?

Sigaren uit eigen doos
Rentemiddeling is in feite dus niet één, maar twee sigaren uit eigen doos. Toch kan het een waardevolle oplossing zijn. Overigens verschilt het profijt dat de klant uit rentemiddeling kan halen per geldverstrekker, bijvoorbeeld omdat het boetebedrag varieert. En sommige verstrekkers dus in de voorwaarden snijden. Zinvol om eens naar die cijfers te kijken.

'Wees open'
Waarom wij bij MUNT Hypotheken op dit moment nog geen rentemiddeling aanbieden? Simpel: MUNT bestaat sinds september 2014 en omdat sinds die tijd de rente op een historisch laag peil ligt, is rentemiddeling niet aantrekkelijk. Uiteraard voorziet een moderne geldverstrekker in de mogelijkheid om te kunnen middelen. MUNT start in de loop van dit jaar met het aanbieden van rentemiddeling. Maar daar dient dan wel een goede disclaimer bij te zitten: voorkom als adviseur dat je klant van een koude kermis thuiskomt. Wees open over de daadwerkelijke voordelen.


Lees ook
”VEH hemelde rentemiddeling op”

”VEH hemelde rentemiddeling op”

Nieuwe huizenkopers op de hypothekenmarkt kunnen profiteren van de lage hypotheekrente. Dit geldt echter niet voor bestaande huiseigenaren. Rentemiddeling kan voor hen een oplossing zijn. Ook MUNT Hypotheken biedt het vanaf dit najaar aan. Maar is het in alle gevallen aan te raden? Productvergelijker MoneyView deed onderzoek naar de financiële gevolgen van rentemiddeling voor consumenten bij verschillende banken.

Woningmarkt dreigt vast te lopen door demografische vooruitzichten
Opinie

Woningmarkt dreigt vast te lopen door demografische vooruitzichten

In 2040 zal Nederland 8,5 miljoen huishoudens tellen, een miljoen meer dan in 2012. Dat komt niet zozeer door een groei van de Nederlandse bevolking – die blijft redelijk stabiel op 17 miljoen – maar door een veranderde samenstelling van huishoudens. “Dat kan zorgen voor problemen op de woningmarkt die we urgent moeten aanpakken”, stelt Frans Schilder, Research fellow bij de Amsterdam School of Real Estate.

“Aflossingsvrije hypotheek wordt groot maatschappelijk probleem”
Opinie

“Aflossingsvrije hypotheek wordt groot maatschappelijk probleem”

De hypotheekmarkt anno 2017 brengt mooie dingen, zoals een historisch lage rente en nieuwe, succesvolle aanbieders. Maar er zijn ook zorgen. Rik Op den Brouw, lid van de raad van toezicht van het Nederlands Hypothekenfonds waarmee MUNT Hypotheken gefinancierd wordt: “Er komen grote kostenposten aan voor een deel van de Nederlandse huizenbezitters.”

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Dylan Dresens, Directeur Beleid en Ontwikkeling Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, verantwoordelijk voor de NHG) is de derde deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.