Laat je niet gek maken

12 maart 2018 Leestijd ± 2minuten
Laat je niet gek maken

Misschien kunt u het zich nog wel herinneren, de beursgang van internetbedrijf World Online (Wol), maart 2000. In de aanloop ervan was de meest gestelde vraag bij de koffieautomaat op kantoor of op verjaardagsfeestjes. “Heb jij je al ingeschreven op aandelen?” Als je dat nog niet had gedaan, begon het ernstig te jeuken. Je kon natuurlijk niet achterblijven. De belangstelling bij particuliere beleggers voor het aandeel Wol was dan ook gigantisch.

Helaas voor hen donderde de koers van het aandeel in de eerste twee handelsdagen in elkaar. De beursgang werd een bloedbad.
Hetzelfde zagen we afgelopen jaar bij de Bitcoin. Iedereen om je heen had de cryptocurrency gekocht en werd lachend rijk. Althans, zo leek het. Je was gek als je ook niet instapte. Nu de Bitcoin al een aantal maanden daalt, hoor je niemand meer.

Dit fenomeen staat in de beleggingswereld bekend als Fear of missing out (FOMO). Maar niet alleen op de beurs zien we het, FOMO lijkt ook de huizenmarkt te hebben bereikt. De rente is laag, de economie gaat goed, iedereen om je heen koopt een huis. Het is nu of nooit, lijkt het wel. Dat zorgt in de Randstad voor bizarre taferelen. Mensen die 20 procent boven de vraagprijs bieden, zonder dat ze de woning hebben gezien. Kijkdagen waar vijftig huizenzoekers op af komen. Maar de woninggekte in Nederland beperkt zich al niet meer tot steden als Amsterdam en Utrecht. Ook in Eindhoven zorgt de vraag naar woningen ervoor dat huizenzoekers tegen elkaar opbieden. Zo’n 15 procent boven de vraagprijs bieden, is niet ongewoon in deze regio.

Ook onder starters heeft de gekte toegeslagen. Veel jongeren zijn uit wanhoop bereid om meer dan de helft van hun inkomen uit te geven aan woonlasten, zo bleek recent uit een enquete van Kantar TNS Nipo. De vraag is of deze FOMO terecht is. Is het inderdaad nu of nooit? De kans dat de rente omhoog gaat in de nabije toekomst is inderdaad vrij groot. Dat betekent echter niet dat de huizenmarkt ook gelijk in het slop raakt. Onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate concluderen op basis van onderzoek dat de economische groei de effecten van een eventueel stijgende rente teniet doet. Laat je niet gek maken dus.


Lees ook
Geen enkele reden voor doemverhalen woningmarkt
Opinie

Geen enkele reden voor doemverhalen woningmarkt

Het herstel van de woningmarkt is de afgelopen jaren hand in hand gegaan met een daling van de hypotheekrente. Nu het erop lijkt dat de rente alleen nog maar omhoog kan, is er de angst dat de woningmarkt weer in het slop zal raken. Onwaarschijnlijk, concludeert de Amsterdam School of Real Estate na onderzoek.

'Het moet gemakkelijker worden om overwaarde uit het huis te halen'
Opinie

'Het moet gemakkelijker worden om overwaarde uit het huis te halen'

De verzilverhypotheek, de blijvershypotheek, sale-and-lease-back. Allemaal mogelijkheden om overwaarde uit de eigen woning te halen. Volgens Alex van Scherpenzeel van ANBO is hier veel vraag naar onder senioren. Dat leidt alleen wel tot de komst van veel dubieuze aanbieders.

Geld lenen vve gemakkelijker
Trends

Geld lenen vve gemakkelijker

De overheid wil dat verenigingen van eigenaren actiever worden. Ze moeten meer geld reserveren voor onderhoud, ook echt meer onderhoud uitvoeren en meer doen aan verduurzaming. Een van de maatregelen om vve’s te stimuleren die actieve rol te pakken is om lenen makkelijker te maken.

Kom er maar in, Rick Engelkes!
Column

Kom er maar in, Rick Engelkes!

Als je vroeger een huis kocht, hoefde je letterlijk geen cent mee te brengen. Ook de kosten die bij de aankoop kwamen kijken, zoals notaris- en afsluitkosten, financierde je gewoon mee in de hypotheek. Het hypotheekbedrag mocht in veel gevallen 125% van de executiewaarde van de woning zijn. De aankoopkosten waren ook nog aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Maar toen viel Lehman Brothers om, stortte de huizenmarkt in en werden veel mensen geconfronteerd met een woning die minder waard was dan de hypotheek die erop rustte.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.