Huizenbezitter wil automatische daling risico-opslag standaard in hypotheek

29 september 2017 Leestijd ± 2minuten
De verschillen bij een hypotheek van 250.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een rentevaste periode van 20 jaar.

75 Procent van de huizenbezitters vindt dat hypotheekaanbieders verplicht moeten worden automatisch de risico-opslag in de rente van een hypotheek te verlagen, als er gedurende de looptijd wordt afgelost. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1.082 huizenbezitters. Slechts 15 procent heeft wel eens geprofiteerd van een dalende risico-opslag, terwijl vrijwel elke hypotheek op termijn in een lagere risicoklasse terecht komt doordat er wordt afgelost. Hypotheekbezitters betalen onbewust tot wel tienduizenden euro’s te veel aan rente.

“Als je aflost op je hypotheek en je hiermee onder een bepaalde grens komt, neemt het risico voor de hypotheekaanbieder af”, aldus Menno Luiten van MUNT Hypotheken. “En de vergoeding die hij voor dit risico vraagt zou dus gedurende de looptijd ook moeten dalen. Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat dit automatisch gebeurt. Wij zien echter dat dit vaak niet zo is. Uit een artikel dat de Consumentenbond recent publiceerde, bleek dat van de 38 hypotheekaanbieders slechts 12 automatisch de risico-opslag verlagen als er voldoende is afgelost.

Toekomstig woekerrentedossier
Doordat de risico-opslagen in de rente vaak niet automatisch worden verlaagd, betalen veel consumenten een verkeerde rente. “Je kunt het niet meer maken om als hypotheekaanbieder je opslagen niet automatisch aan te passen en tienduizenden euro’s in rekening te brengen voor een risico dat je niet meer loopt”, aldus Luiten. Het onderzoek laat zien dat ruim twee derde van de hypotheekbezitters niet uitsluit de hypotheekaanbieder erop aan te spreken als hij voordeel dreigt mis te lopen doordat de risico-opslag niet wordt aangepast. “En dan ontstaat misschien wel het volgende woekerrentedossier”, waarschuwt Luiten.

Rol van hypotheekadviseur
Een meerderheid van de hypotheekbezitters (57 procent) heeft het gevoel de beste hypotheek voor zijn situatie te hebben gehad. Toch heeft slechts 20 procent van de hypotheekeigenaren het met hun hypotheekadviseur gehad over een veranderende risico-opslag en de gevolgen voor hun persoonlijke af te sluiten hypotheek. Ook weet de helft niet of de huidige hypotheekaanbieder de mogelijkheid biedt om de risico-opslag aan te passen. “Hier ligt ook een heel belangrijke rol voor de hypotheekadviseur”, aldus Luiten. “Je kunt er niet vanuit gaan dat een huizenkoper dit soort technische specificaties zelf op de radar heeft. Het is aan de adviseur om ook inzicht te bieden in het financiële plaatje over de gehele looptijd.”

Consumenten betalen tot wel 25.000 euro te veel voor hun hypotheek
Om een indruk te geven van de financiële verschillen heeft MUNT Hypotheken speciaal een tool op haar website geplaatst. Zo is in één oogopslag te zien wat het verschil is in maandlasten gedurende de rentevasteperiode van een hypotheek met automatische rentedaling en een hypotheek zonder deze automatische rentedaling. Bij een fictief rekenvoorbeeld van een hypotheek van €250.000,- euro met een rentevasteperiode van 20 jaar en een totale looptijd van 30 jaar, kan dit oplopen tot ruim 25.000 euro teveel aan rente.


Lees ook
Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

Om te beoordelen wat de meest gunstige hypotheek is voor de klant is de laagste aanvangsrente niet het belangrijkste criterium. Beter is het om te kijken naar de maandlasten bij aanvang en de totale netto kosten over de looptijd, waarbij je rekening houdt met het verloop van de rente gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Daardoor kun je ook aspecten als automatische rentedaling en rentemiddeling meenemen. Ook de nieuwe versie van Adviesbox speelt daarop in met de hypotheekvergelijker. Die toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd op rente, voorwaarden en maximale verstrekking.

Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen
Cijfers & onderzoeken

Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

Als de hypotheekrente stijgt, heeft dit nauwelijks gevolgen voor de woningmarkt. Dat concluderen onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate. Dat is verrassend, omdat een lage rentestand wel een grote invloed heeft op de woningmarkt. Want, hoe lager de rente, hoe meer mensen kunnen lenen voor een huis. De huidige lage rente was de afgelopen jaren voor veel mensen een reden om een huis te kopen.

Hypotheekverstrekker gebaat bij minder labels in etalage serviceprovider
Cijfers & onderzoeken

Hypotheekverstrekker gebaat bij minder labels in etalage serviceprovider

Nationaal Hypotheek Loket is de nieuwe naam voor FirstBrick, onderdeel van de FlexFront Groep en midoffice voor hypotheekaanbieders. Tegelijk met de naamswijziging presenteert het bedrijf een Position Paper waarin suggesties worden gedaan om de hypotheekbranche efficiënter te laten functioneren. “Ondanks dat ik vind dat adviseurs in theorie de beschikking moeten hebben over alle actieve hypotheekaanbieders in Nederland, is het een utopie te denken dat de hypotheekadviseur de acceptatievoorwaarden van alle 28 hypotheekaanbieders in zijn hoofd heeft en erover adviseert. Uit ons onderzoek blijkt dat 90 procent van de adviseurs hun hypotheken onderbrengen bij maximaal acht hypotheekaanbieders”, aldus Antoinette Kalkman, medeoprichter en aandeelhouder van de FlexFront Groep.

Trends in Europese hypotheekmarkt: pijn van crisis grotendeels geleden
Cijfers & onderzoeken

Trends in Europese hypotheekmarkt: pijn van crisis grotendeels geleden

Europese hypotheekrentes hebben de bodem bereikt. Dat concludeert de European Mortgage Federation (EMF) die de stand van de hypotheekmarkt in de EU in beeld brengt in haar jaarlijkse Eurostat rapport. Hoewel in Nederland de rentetarieven nog een neerwaartse trend laten zien, zijn vorig jaar de tarieven in Denemarken, Estland en Litouwen omhoog geklommen – analisten zien die trend dit jaar in andere EU-landen navolging krijgen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.