‘Hypotheekbranche moet consument meer aanzetten tot verduurzaming woning’

14 februari 2018 Leestijd ± 1minuut

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vindt dat geldverstrekkers en hypotheekadviseurs aanstaande, maar ook bestaande woningeigenaren meer moeten gaan aanzetten tot het duurzamer maken van hun huis. Ze gaat daarover in overleg met het platform hypotheken, een overlegorgaan tussen rijk, toezicht en sector. “Voor de verduurzamingsopgave die in het regeerakkoord is geformuleerd, is het van belang dat huishoudens tijdens de aanvraag van een hypotheek goed geïnformeerd worden over de mogelijkheden om te verduurzamen. Daarnaast is het van belang dat hypotheekverstrekkers en adviseurs de mogelijkheden onderzoeken om ook de huidige eigenaar-bewoners te motiveren om te verduurzamen.”


Lees ook
MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT Hypotheken was in het vierde kwartaal van 2017 de grootste stijger op de hypotheekmarkt. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H. MUNT zag zijn marktaandeel in deze periode met 1,4 procent toenemen. Dat resulteert in een zevende plek op de Nederlandse hypotheekmarkt. De grootbanken hebben nog altijd het grootste deel van de hypotheekmarkt in handen. Rabobank, ING en ABN Amro hebben samen een marktaandeel van 63 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het marktaandeel van 55 procent dat de grootbanken in het derde kwartaal hadden. 

Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert
Opinie

Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert

Hoewel er veel aandacht voor duurzaamheid is, wordt er in minder dan 5 procent van de hypotheken geleend voor energiebesparende maatregelen. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt erop aangestuurd om duurzaamheid prominenter en eenvoudiger op te nemen in de adviessoftware. Maar is dat effectief en welke hobbels zijn er?

‘Liever tien nieuwe hypotheken dan tien aanpassingen’
Opinie

‘Liever tien nieuwe hypotheken dan tien aanpassingen’

Omzetting van een aflossingsvrije hypotheek in een annuïteitenhypotheek, afkoop van een beleggingspolis, of een kleine verhoging. De consument ziet het als kleine aanpassingen, maar voor de adviseur kan het veel werk zijn, zeker als de hypotheekaanbieder zijn processen niet goed heeft georganiseerd.

'Verruiming hypotheek senioren nog niet overal omarmd en nog maar een eerste stap'
Opinie

'Verruiming hypotheek senioren nog niet overal omarmd en nog maar een eerste stap'

De mogelijkheden voor senioren om een hypotheek te krijgen zijn de afgelopen tijd flink verruimd. Deze doelgroep mag voortaan getoetst worden op de werkelijke lasten wat een hypotheek toegankelijker maakt. Tegelijkertijd is het nog niet zo dat de hele markt deze aanpak al heeft omarmd en is het voor seniorenorganisatie ANBO nog maar een eerste stap.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.