AFM verwacht doorontwikkeling roboadvies

15 maart 2018 Leestijd ± 2minuten

Marktpartijen ontwikkelen voor diverse financiële producten geautomatiseerde adviesdiensten. Ook bij impactvolle producten wordt steeds vaker zogenoemd roboadvies ingezet. “Voor integrale adviesdiensten en complexe klantsituaties blijft de toegevoegde waarde van fysiek advies groot”, aldus de AFM.

In de beleggingswereld maakt (semi-)automatisch vermogensbeheer een snelle groei door. Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen de toegankelijkheid en kwaliteit van financieel advies en vermogensbeheer voor consumenten vergroten. Maar er kleven ook risico’s aan. Met twee publicaties geeft de AFM duidelijkheid over de verwachtingen die zij heeft van de doorontwikkeling van geautomatiseerde dienstverlening. In het bijzonder als het gaat om de kwaliteit van het advies en de zorgplicht.

Hoge kwaliteitseisen

In de Wft wordt geen onderscheid gemaakt tussen geautomatiseerde en fysieke dienstverlening. AFM: “Beide moeten aan dezelfde hoge kwaliteitseisen voldoen. Geautomatiseerde dienstverlening kent echter wel specifieke aandachtspunten. Met de publicatie van de ‘Leidraad invulling zorgplicht (semi-)automatisch vermogensbeheer’ en de ‘Visie op roboadvies: kansen, zorgplicht en aandachtspunten’ wil de AFM innovatie in het belang van de klant ondersteunen. We rekenen erop dat marktpartijen kennis nemen van de inhoud van deze publicaties en hun geautomatiseerde dienstverlening op basis van deze richting doorontwikkelen.”

Leidraad

De AFM heeft in 2017 een verkenning naar (semi-)automatisch vermogensbeheer op de Nederlandse financiële markt gedaan. De toezichthouder constateerde dat marktpartijen tegen onduidelijkheden aanlopen bij de invulling van de zorgplicht. Daarnaast bleek er ruimte om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen. Naar aanleiding van deze verkenning heeft de AFM een leidraad opgesteld om de invulling van de zorgplicht bij (semi-)automatisch vermogensbeheer te verduidelijken en de kwaliteit van het vermogensbeheer te verhogen.

Visie op roboadvies

De toezichthouder ziet geautomatiseerd advies bij impactvolle financiële producten opkomen in de markt. Daarom geeft de AFM met deze publicatie haar visie op de invulling van advies, waarbij de klantinventarisatie en het advies deels of volledig zijn geautomatiseerd. “Wat betekent dit zogenoemd roboadvies bijvoorbeeld voor de invulling van de zorgplicht? En wat betekent het voor het toezicht? De aandachtspunten in deze publicatie worden onder meer toegelicht met voorbeelden uit de praktijk van het roboadvies.

Belang van fysiek advies

Hoe geautomatiseerd en fysiek advies zich naast elkaar ontwikkelen, is niet alleen afhankelijk van technologische ontwikkelingen maar ook van de klantbehoefte. De AFM is van mening dat (semi-)geautomatiseerd advies vooralsnog vooral geschikt is voor specifieke producten. “Voor integrale adviesdiensten en complexe klantsituaties blijft de toegevoegde waarde van fysiek advies groot.”

Het bericht AFM verwacht doorontwikkeling roboadvies verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
Het emotionele brein wil niet oversluiten
Column

Het emotionele brein wil niet oversluiten

We zien onszelf het liefst als mensen die rationele beslissingen nemen. De werkelijkheid leert echter anders. We kiezen vaak niet voor wat rationeel het beste voor ons is. Kijk maar naar hypotheken. 

‘Hypotheek in een dag is mogelijk met digitaal financieel plan’
Opinie

‘Hypotheek in een dag is mogelijk met digitaal financieel plan’

Het verzamelen en op orde krijgen van alle gegevens is vaak nog een reden dat een hypotheekaanvraag hapert. Digitalisering moet daar een einde aan maken. Een hypotheek in en dag wordt dan mogelijk, denkt Rick Wassenaar van MijnGeldzaken.nl.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.