Nieuwe normen Nibud: “Huizenprijzen komen onder druk te staan”

03 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Nieuwe normen Nibud: “Huizenprijzen komen onder druk te staan”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week onder meer aandacht voor de strengere leennormen van het Nibud in 2023. Zal dit een groot effect hebben op huizenprijzen? Perry Brouwer van Freek Hypotheken Amersfoort denkt van wel. “Ver boven de vraagprijs bieden is niet meer de realiteit.”

De huizenkoper krijgt volgend jaar minder hypotheek door strengere leennormen. In hoeverre denk jij dat de huizenprijzen hierop gaan reageren?

“Dat gaat wel effect hebben. Als de leennorm verder naar beneden gaat, wordt het een lastig verhaal om te kopen, zeker voor de alleenstaande starter. De huizenprijzen komen vervolgens onder druk te staan. Je ziet ook dat we langzaam teruggaan naar eerst verkopen en daarna pas aankopen. De tijden van ver boven de vraagprijs bieden is ook niet meer de realiteit. Je ziet al dat woningen onder de vraagprijs worden verkocht. Dit wordt gewoon de nieuwe realiteit.”

Zie jij ook kopers afhaken, omdat ze met een verbouwing de woning willen verduurzamen en naar een hoger energielabel willen trekken, maar dat kan niet snel genoeg gedaan en geleverd worden?

“Ja, die aannemers zitten compleet vol. Er zijn zelfs bedrijven die geen offertes meer uitbrengen tot eind dit jaar. Vanaf het moment dat je materialen kan leveren en installeren, zijn ze misschien wel twintig procent duurder. We zitten een beetje gevangen. Dingen die we hard nodig hebben zijn er niet. Ik heb een klant met een hypotheek waarbij het tarief naar beneden gaat zodra ze naar een A-label gaan en dit aantonen met een nieuw rapport. De warmtepomp is alleen niet te krijgen. Maar of mensen hierdoor afhaken bij de aankoop? Dat zie ik nog weinig.” 

Relatief veel mensen scheiden in deze periode. In hoeverre zijn de ontwikkelingen als de rentestand en de energieprijzen denk jij van invloed op deze keuze?

“Ik heb geen mensen die niet uit elkaar gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Misschien verandert dat als energiecontracten aflopen, maar vooralsnog zie ik geen verschillen. Uitkopen gaat ook niet echt vaak om gigantische bedragen. Wat je moet bijlenen tegen de nieuwe rente valt dus meestal mee. Ik zie bij mijn klanten ook regelmatig dat één persoon de hypotheek kan blijven betalen. Mensen hebben namelijk sinds het afsluiten stappen gemaakt in hun inkomen.”
 


Lees ook
Funda blijf bij je leest? “De markt is sterk genoeg”

Funda blijf bij je leest? “De markt is sterk genoeg”

De woningmarkt werd half september opgeschud: Funda gaat een eigen hypotheeklabel introduceren. De grenzen tussen de financiering en het aan- en verkoopproces dreigen te vervagen. Is dat reden tot paniek voor het intermediair? Jeroen Oversteegen vindt van niet. “De markt is groot en sterk genoeg om deze ontwikkeling op te vangen”, aldus de directeur van de Nationale Hypotheekbond.

Dít is anders op de Zweedse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít is anders op de Zweedse hypotheekmarkt

Na een prijsexplosie op de Zweedse woningmarkt, zorgt inflatie en oplopende rente voor dalende huizenprijzen. Net als in Nederland neemt de dominantie van grootbanken op de hypotheekmarkt in Zweden af. Maar er zijn grote verschillen met ons land: zo is de LTV aanzienlijk lager en maken veel Zweden gebruik van ongedekte leningen voor de financiering van hun huis.

Twijfels bij (ver)kopers: “Starters hopen dat de markt in elkaar zakt”

Twijfels bij (ver)kopers: “Starters hopen dat de markt in elkaar zakt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week volop aandacht voor de verdere afkoeling van de woningmarkt. De huizenprijzen daalden nooit eerder zo hard. Michel Hulleman van BTER Financieel voelt veel twijfels bij klanten. “Kopers kunnen gebruikmaken van de angst bij verkopers.”

Romantisch zijn ze niet, wel noodzakelijk: samenlevingscontracten

Romantisch zijn ze niet, wel noodzakelijk: samenlevingscontracten

Relatief veel mensen scheiden net na de zomervakantie, zo ook in 2022. Wat gebeurt er dan met de woning? En welke keuzes hebben ex-partners in de huidige woningmarkt? We vragen het twee hypotheekadviseurs.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.