Monumentaal advies: “Karakteristiek behoud botst met huidige energiecrisis”

28 september 2022 Leestijd ± 2minuten
Monumentaal advies: “Karakteristiek behoud botst met huidige energiecrisis”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. Edvard de Jager helpt als hypotheekadviseur relatief vaak bij de financiering van monumentale panden. “Het behoud van karakteristieke uitstraling botst met de huidige energiecrisis.” 

Hoe is het om hypotheekadvies te geven rondom monumentale panden?

“Het is leuk, maar je kan er ook niet je bedrijf op afstemmen, daarvoor komt het te weinig voor. Ik heb het een stuk of acht keer meegemaakt in veertig jaar. Je moet de klant echt bij de hand nemen. Er bestaat daarnaast geen standaard handleiding. Het gaat niet van een leien dakje.”

Wat maakt deze trajecten dan zo moeilijk?

“Verbouwingen bijvoorbeeld, die lopen altijd uit de klauwen. Vroeger was dat al zo, maar dat is vandaag de dag alleen maar erger. Daar vergalopperen mensen zich heel snel in. De prijzen van materiaal zijn de pan uitgerezen en je bijna geen goede aannemer kan vinden. Vroeger waren er ook allerlei subsidies, fiscale aftrekposten, maar dat is een aantal jaren geleden al verdwenen.”

Wat is er nog wel mogelijk qua subsidie voor monumentale panden?

“Er bestaat alleen nog zoiets voor instandhoudingskosten, maar dat zal maximaal 38 procent zijn van de kosten die je maakt. Dat is dus alleen voor restaureren, niet voor isolatie of zonnepanelen – vergeet het maar. Er is een hele waslijst wat er wel en niet onder valt. Eigenlijk alles wat tegenwoordig in bouw done is, is daar not done.”

Waarom zijn overheden daar nog zo op tegen, in het licht van de energiecrisis?

“Ik kan het mij ergens voorstellen dat je de karakteristieke uitstraling van een pand wil behouden. Als je zegt: ik ga er dubbel glas inzetten, dan vindt de gemeente dat maar niets. En het is zwart-wit, onderhandelen heeft geen zin. Dat botst wel met de huidige energiecrisis, ja.”

Hoe coöperatief is de gemeente verder met het afgeven van vergunningen?

“Als je een omgevingsvergunning nodig hebt, gaat dat vaak moeizaam. Daar moet je ook je plannen bij indienen, tot in de details. Vaak moet er dus een architect aan te pas komen. Dat alles maakt het een dure grap. Je moet continu herstel- en reparatiewerkzaamheden verrichten. Aannemers lachen zich dood, die verdienen een godsvermogen.”

Wat zijn jouw tips voor andere adviseurs?

“De beste tip, zeker voor beginnende adviseurs, is eigenlijk: blijf hier zover mogelijk van weg. Je moet van alles weten over subsidiabele instandhoudingskosten. Kijk daarvoor op monumenten.nl, dat is de wegwijzer in monumentenland. Maar of het vaak zal voorkomen? Nee, de animo is behoorlijk afgenomen. Monumentale panden zijn duur en je levert bovendien een hoop comfort in.”
 


Lees ook
Funda blijf bij je leest? “De markt is sterk genoeg”

Funda blijf bij je leest? “De markt is sterk genoeg”

De woningmarkt werd half september opgeschud: Funda gaat een eigen hypotheeklabel introduceren. De grenzen tussen de financiering en het aan- en verkoopproces dreigen te vervagen. Is dat reden tot paniek voor het intermediair? Jeroen Oversteegen vindt van niet. “De markt is groot en sterk genoeg om deze ontwikkeling op te vangen”, aldus de directeur van de Nationale Hypotheekbond.

Nieuwe normen Nibud: “Huizenprijzen komen onder druk te staan”

Nieuwe normen Nibud: “Huizenprijzen komen onder druk te staan”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week onder meer aandacht voor de strengere leennormen van het Nibud in 2023. Zal dit een groot effect hebben op huizenprijzen? Perry Brouwer van Freek Hypotheken Amersfoort denkt van wel. “Ver boven de vraagprijs bieden is niet meer de realiteit.”

Starters vertellen waarom zij juist nu hun eerste huis kochten

Starters vertellen waarom zij juist nu hun eerste huis kochten

Velen dachten dat de maatregelen tegen het coronavirus een negatief effect zouden hebben op de huizenmarkt. Voorlopig blijkt niets minder waar. Vandaag werd bekend dat de huizenprijzen het afgelopen kwartaal weer verder zijn gestegen. Vooral starters vinden makkelijker een woning. Hoe kan dat? We spraken twee starters op de woningmarkt die tijdens de coronacrisis een huis kochten.

Klantenbeheer is key: “Ik bén de back office”

Klantenbeheer is key: “Ik bén de back office”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Edwin Glebbeek aan vakgenoot Petra Koch van het kantoor van René van Gameren de volgende vraag: “Denk jij dat hypotheekadviseurs door de verhoogde rentes minder hypotheken zullen afsluiten?”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.