Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

18 oktober 2023 Leestijd ± 2minuten
Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren had achteraf liever andere keuzes gemaakt bij het afsluiten van een hypotheek. Meer dan de helft van deze Nederlanders twijfelt of zij wel de juiste rentevasteperiode hebben gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1500 Nederlanders.

“Dat een kwart van de Nederlanders bij het afsluiten van hun hypotheek liever andere beslissingen had gemaakt, is zeer interessant. Zeker wanneer je dat feit naast de huidige marktontwikkelingen legt”, zegt Menno Luiten, directeur van MUNT Hypotheken. “Op dit moment zet ongeveer zestig procent van de hypotheeksluiters de rente voor tien jaar vast. Wanneer je de afgelopen decennia onder de loep neemt, is de rente nooit stabiel gebleven. Tien jaar rente vastzetten en daarna maar zien hoe de vlag erbij hangt, is zeker niet altijd de verstandigste keus.”

Niet meer zeker van de zaak

Slechts 49 procent van de Nederlanders durft volmondig ‘ja’ te zeggen op de vraag of ze destijds de juiste rentevasteperiode hebben uitgekozen. Een kwart geeft aan dat ze liever voor een andere looptijd zouden hebben gekozen. De rest kan überhaupt geen goed beeld vormen of ze met een alternatieve rentevasteperiode uiteindelijk beter af waren geweest. 

“Van de Nederlanders die expliciet aangeven dat zij de verkeerde beslissing hebben gemaakt, was 65 procent, met kennis van nu, voor een langere rentevasteperiode gegaan. Vijf procent had juist gekozen voor een combinatie (rentemix). Slechts een derde was voor een kortere periode gegaan”, vertelt Luiten. Volgens hem kan het lonen om ook naar alternatieven te kijken. Die kunnen zich misschien op dat moment vertalen in hogere maandlasten, maar op een later moment beter uitpakken. “De huidige rente staat momenteel nog steeds laag, maar loopt langzaam op. Een langere looptijd is daarom helemaal niet gek.”

Korte rentevasteperiode

Luiten vindt het jammer dat consumenten in de praktijk vaker voor een periode van tien jaar kiezen in plaats van twintig- of dertig jaar vast. Hij weet dat de hypotheekadviseur en vooral onafhankelijke adviseurs een belangrijke rol vertolken bij de selectie van passende rentevasteperiodes. Uit het veld hoort hij terug dat veel consumenten vóór het adviesgesprek al een oplossingsrichting in hun hoofd hebben en momenteel dus snel aansturen op een korte rentevasteperiode.

Onafhankelijke adviseurs kunnen een cruciale rol spelen bij het selecteren van de juiste periode voor iedereen. Luiten: “Adviseurs kunnen als beste inzicht bieden in de gevolgen van keuzes tijdens het afsluiten van de hypotheek. Het wordt nóg interessanter als de adviseur uitlegt hoe die keus uiteindelijk jaren later door schommelende rentestanden kan uitpakken. Op die manier iets beeldend maken, kan voor iemand die een hypotheek wil  weer een ander licht op de zaak schijnen."


Lees ook
Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Er wordt wel vaker geschreven dat de rente volatiel is, maar de afgelopen 6 weken is dat ook echt het geval. Hoe komt dat nu? Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt het uit.

Woningmarkt op slot voor ouderen: ‘Ze willen wel verhuizen, maar kunnen niet’

Woningmarkt op slot voor ouderen: ‘Ze willen wel verhuizen, maar kunnen niet’

De woningmarkt zit niet alleen op slot voor starters, maar ook voor ouderen. Er is de laatste jaren te weinig voor hen bijgebouwd, waardoor er van doorstroming op de woningmarkt weinig terechtkomt. Dat zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Ook de ouderenorganisatie ANBO erkent het probleem.

Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Anja Esveldt van By Annelies over bouwen in het groen, de rentevasteperiode en de ‘morele plicht’ van ouderen op de woningmarkt. 

Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Nico de Graaf van Hypotheekshop Bussum over de rente op studieschulden, die vanaf volgend jaar vijf keer zo hoog is.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.