Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt

29 juli 2022 Leestijd ± 2minuten
Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt

De Franse hypotheekmarkt is, in vergelijking met de Nederlandse, veel meer recht-toe-recht-aan. De annuïteitenhypotheek is vrijwel standaard, aflossingsvrij is er bijna onbekend en een rentevaste periode van 30 jaar wordt er nauwelijks afgesloten.

“In Frankrijk kennen ze vrijwel alleen de annuïteitenhypotheek”, zegt Albertjan Massier, eigenaar van Hypotheek & Buitenland. “Een aflossingsvrije hypotheek, of een deels aflossingsvrije hypotheek, wordt zelden verstrekt.”

Volgens Massier heeft het vrijwel ontbreken van aflossingsvrij te maken met de Franse financieringscultuur. “Ze zijn meer gericht op het klassieke fenomeen van een lening. Je leent een bedrag en gedurende looptijd betaal je die terug. In Nederland loonde het lange tijd om een lening zo lang mogelijk de lening in stand te houden om de maximale hypotheekrenteaftrek te krijgen. Maar omdat er in Frankrijk geen hypotheekrenteaftrek is, is het product ‘aflossingsvrij’ er vanuit dat motief nooit gekomen.”

Geen variabele rente

Franse geldverstrekkers bieden verder alleen maar producten met een vaste rente voor de hele looptijd aan. Producten met een variabele rente worden door hen niet of nauwelijks aangeboden.

Een ander verschil met Nederland is een beperking door de leeftijd van de consument. Massier: “Je kunt in Frankrijk lenen tot je 75ste of 80ste levensjaar. Heel af en toe willen ze nog iets verder gaan, maar over het algemeen ligt de begrenzing bij 75 of 80 jaar. Franse looptijden zijn ook korter, men financiert nauwelijks tot 30 jaar. Dat doen ze liever niet. 25 jaar is redelijk gebruikelijk, maar 20 jaar is nog gebruikelijker.”

Renteplafond

Kunnen we in Nederland iets van de Franse hypotheekmarkt leren of overnemen? “Er is weinig dat we van de Fransen kunnen overnemen. Maar wat interessant is, is dat de Franse overheid ter bescherming van de consument een plafond heeft ingesteld voor de rentetarieven. Dat noemen ze de ‘taux de l'usure’. Dat is een groot verschil met Nederland, waar dit niet bestaat”, zegt Massier. “Momenteel bevindt dit renteplafond voor een 20-jaarsrenteperiode zich op 2,57%, effectieve rente. De rentetarieven moeten daaronder blijven. De Franse banken klagen hierover, want zij vinden dit aan de lage kant. In Nederland ligt het rentetarief voor een 20-jaarsrenteperiode door de stevige stijging van de afgelopen maanden inmiddels al boven de 4%. Dit renteplafond is dus een interessant verschil met Nederland.”

Dit is het vierde deel van een zomerserie waarin we de Nederlandse hypotheekmarkt vergelijken met die in andere landen. 


Lees ook
Buitenlandse rentes: Franse hypotheekmarkt tijdelijk op slot door hoge rente
Over de grens

Buitenlandse rentes: Franse hypotheekmarkt tijdelijk op slot door hoge rente

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Frankrijk zorgde een wettelijk renteplafond ervoor dat de markt volledig op slot ging. 

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Italië verschilt op sommige punten van de Nederlandse. Zo bestaat aflossingsvrij niet en is de maximale LTV een stuk lager. Maar wat het meest opvalt: veel hypotheken in Italië zijn afbetaald.

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Groot-Brittannië ziet er op veel punten anders uit dan de Nederlandse. Er is geen provisieverbod en er worden veel kortlopende hypotheken verstrekt. Ook vecht een groot aantal hypotheekverstrekkers om een klein marktaandeel.

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt

De Belgische hypotheekmarkt is voor een deel vergelijkbaar met de Nederlandse, maar wijkt ook op bepaalde punten af. Zo wordt er bij onze zuiderburen een leeftijdsgrens gehanteerd en kan in België een koop ook mondeling worden gesloten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.